Indexarea de 10% a pensiilor va fi aplicată doar pentru partea pensiei a cărei valoare nu este mai mare de salariul mediu pe economie din țară, care în acest an este stabilit la 16.100 de lei.
De această măsură vor beneficia circa 670 de mii de persoane, majoritatea dintre care primesc pensii pentru limita de vârstă. Ajustarea pensiilor va costa statul în jur de 2,6 miliarde de lei.
Urmare a indexării din 1 aprilie, pensiile vor crește în medie cu circa 395 de lei.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a spus într-un comunicat de presă din 5 martie că urmare a acestei măsuri, pensia medie în R. Moldova va crește până la 4.407 lei, iar pensia minimă pentru stagiul complet de cotizare va ajunge până la 3.055 de lei.
Săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat și o lege prin care a stabilit o pensie minimă de 3.300 de lei pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de 40 de ani la momentul ieșirii la pensie.
Miercuri, 5 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a anunțat că autoritățile au schimbat modalitatea de notificare a cetățenilor despre plățile sociale realizate din bugetul de stat. Astfel, beneficiarii de prestații sociale vor primi un mesaj SMS în care vor fi informați că „Guvernul R. Moldova a efectuat transferul”. Până acum, mesajul includea doar denumirea instituției care realiza transferurile.
Vodă a afirmat că decizia nu este „doar o clarificare tehnică, ci o măsură concretă pentru combaterea manipulărilor și a dezinformărilor”, acuzând organizații afiliate fugarului Ilan Șor că ar fi încercat „să fure meritele statului și să-și atribuie în mod fraudulos aceste plăți”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te