Premierul Ungariei, Viktor Orban, în vizită vineri la Bucureşti

Premierul maghiar, Viktor Orban (dreapta), s-a întâlnit ultima oară la București cu premierul Marcel Ciolacu în iulie 2024.

Premierul maghiar, Viktor Orban, vine vineri, 20 decembrie la București, după participarea la reuniunea Consiliului European și după o vizită la Sofia. Pe agenda vizitei se află o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu și declarații comune de presă.

Vizita premierului de la Budapesta în România vine la scurt timp după ce România a primit acceptul Consiliului UE de a adera inclusiv cu frontierele terestre la Spațiul Schengen.

Viktor Orban a fost unul dintre susținătorii primirii depline a României în spațiul de liberă circulație, în timpul președinției rotative a Ungariei la Consiliul European, care se încheie la finalul anului.

De altfel, în discursul de bilanț al mandatului de premier, Marcel Ciolacu l-a menționat pe Viktor Orban în contextul eforturilor pentru aderarea deplină a României la Spațiul Schengen.

„În acest final de an, printr-un dialog susținut cu premierul maghiar, Viktor Orban, precum și cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei, am reușit să atingem acest mare obiectiv național”, a menționat premierul român, Marcel Ciolacu.

Vizita lui Viktor Orban vine și în contextul discuțiilor legate de intenția companiei MVM Group, deținută și controlată de guvernul ungar, de a cumpăra 68% din acțiunile pe care compania germană E.ON le are la E.ON Energie România și 98% din acțiunile companiei la E.ON Asist Complet.

Dacă această tranzacție va avea loc, grupul maghiar va avea acces la gazele extrase din România, inclusiv cele din Marea Neagră. În același timp, Ungaria va putea vinde pe piața din România gaz rusesc, pe care-l importă acum prin Serbia și Ucraina, așa cum a scris Europa Liberă.

Tranzacția a intrat în atenția autorităților române. Ministrul Energiei de la București, Sebastian Burduja, nu a exclus posibilitatea ca tranzacția să nu fie aprobată de instituțiile de supraveghere a investițiilor străine.

„Statul român are Comisia de examinare a investițiilor străine directe. Această comisie va aduna toate informațiile și va da un aviz favorabil sau nefavorabil. Cu siguranță se va uita la tot, ce face MVM, de unde are finanțare. Tranzacția nu este încheiată până când statul român nu își dă acordul”, a spus Sebastian Burduja, potrivit profit.ro.

Vizita lui Orban la București are loc în plină criză politică generată de anularea alegerilor prezidențiale din decembrie și în ziua ședinței de constituire a Parlamentului ales la 1 decembrie.

De asemenea, sunt în curs negocieri dificile legate de conturarea unei majorități parlamentare proeuropene care să formeze noul guvern, inclusiv cu implicarea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR).

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te