Șefa statului a subliniat în cadrul ședinței că corupția politică rămâne „una dintre cele mai mari amenințări” la adresa democrației din R. Moldova, iar evenimentele din cadrul scrutinelor de anul trecut au scos în evidență vulnerabilitățile instituțiilor în fața încercărilor de influențare a voinței cetățenilor.
„Această situație a permis grupurilor criminale organizate să implice tot mai mulți oameni în acțiunile de subminarea securității naționale”, a declarat șefa statului.
În ședință au fost prezentate unele dintre progresele înregistrate de la întrunirea de anul trecut. Centrul Național Anticorupție a emis decizii de aplicare a amenzilor în sumă de 10,8 milioane de lei și a inițiat 30 de cauze penale, dintre care patru au fost înaintate în judecată. CNA a identificat 57 de persoane implicate în distribuirea resurselor financiare ilegale.
Totodată, Parlamentul a votat în prima lectură o serie de amendamente legislative pentru a îmbunătăți și oferi instrumente mai eficiente și rapide în combaterea corupției politice. Inițiativa legislativă urmează a fi adoptată în lectura a doua, cu îmbunătățiri ce urmează să rezulte din consultările publice.
Șefa statului a solicitat măsuri suplimentare pentru consolidarea luptei împotriva corupției politice prin consolidarea arhitecturii instituționale a organelor responsabile de combaterea corupției și a cadrului legal pentru sancționarea actorilor implicați în corupția politică și cea electorală.
În timp ce președinta este cea care confirmă formal în funcție judecătorii, Consiliul Suprem de Securitate nu are vreo competență directă în ceea ce privește funcționarea justiției.
Potrivit legii, acest consiliu, din care fac parte mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali din domeniul securității, este numai „un organ consultativ care analizează activitatea ministerelor şi a altor autorităţi administrative centrale în domeniul asigurării securităţii naţionale”.
Consiliul „prezintă recomandări preşedintelui Republicii Moldova în probleme de politică externă şi internă a statului”, se mai spune în Legea securității naționale.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te