Președinta Sandu „respinge categoric” acuzațiile Veronicăi Dragalin privind implicarea în vettingul procurorilor

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a acuzat anterior conducerea țării, inclusiv pe Maia Sandu de implicarea în procesul de vetting a procurorilor.

Președinta Maia Sandu a respins acuzațiile fostei șefe a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, privind implicarea în vetting, dar a recunoscut că a discutat cu ea despre prioritizarea evaluării unor procurori anticorupție pentru a nu bloca activitatea instituției.

„Resping categoric această acuzație. Discuția care a avut loc este despre posibilitatea prioritizării evaluării procurorilor de la Procuratura Anticorupție (...) Niciodată nu a fost o discuție despre rezultatele acestor evaluări“, a declarat Maia Sandu pentru presă, în marginea adunării generale a judecătorilor din 11 aprilie.

Ceva mai devreme, fosta procuroare-șefă a scris că ar fi fost „abordată” anul trecut de președinta Sandu și de premierul Recean, care i-ar fi solicitat lista procurorilor care ar trebui, în opinia ei, să promoveze vettingul.

La rândul său, președinta Sandu a spus că Dragalin nu a reușit să curețe instituția de procurori corupți, dar nici „nu a susținut nici procesul de evaluare externă”, motiv tocmai pentru care a fost promovată de puterea pro-europeană de la Chișinău la șefia PA.

Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Guvernului Recean, Daniel Vodă, a spus că declarațiile lui Dragalin sunt o „minciună gravă”. Potrivit lui, fără să-și dea seama, Dragalin a ajuns „să protejeze clanuri de justițiari” rău intenționați.

Veronica Dragalin și-a anunțat demisia din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție pe 19 februarie, după un conflict mai îndelungat cu conducerea țării.

Autoritățile o acuză pe Dragalin și instituția pe care o conduce că nu au oprit corupția electorală la alegerile prezidențiale din 2024 și nu au contracarat influența Rusiei în treburile interne ale R. Moldova.

În replică, Dragalin a spus că eficiența PA nu poate fi judecată pentru faptul că nu a oprit influența rusă asupra R. Moldova. „Noi o combatem, dar nu poate Procuratura Anticorupție, cu 37 de procurori, opri această influență”, a explicat ea.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te