Profesoara de matematică îndrăgostită de drumeții. Vrea să aducă muntele în clasă

Profesoara de matematică, Olga Juravschi, pe vârful Musala din Bulgaria.

Profesoara de matematică Olga Juravschi a explorat nenumărate trasee montane, de la crestele Carpaților până la Vârful Ararat. Ea își dorește să le arate și elevilor săi frumusețea munților și să-i învețe cum experiența de pe creste îți poate fi de folos în viață.

Olga Juravschi are 39 de ani și este originară din satul Todirești, raionul Anenii Noi. A absolvit Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Facultatea de Matematică și Informatică și de mai bine de 14 ani este profesoară de matematică.

În prezent, predă la un liceu privat din Chișinău, însă și-a început cariera la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Anenii Noi, inspirată de profesoara ei de matematică, Lidia Brăila, care i-a rămas mentoră până astăzi.

Deși munții au fascinat-o dintotdeauna, adevărata pasiune pentru drumeții a descoperit-o în 2022, când o colegă a invitat-o într-o excursie în România. Nu bănuia atunci că experiența avea să-i schimbe viața.

„Prima drumeție a fost pe platoul Bucegi, într-o sâmbătă din septembrie. A plouat torențial, nimeni nu avea un centimetru de haină uscată. Acesta a fost botezul: mă gândeam: ori o să-mi placă, ori nu. Și de atunci m-am îndrăgostit de munte”, povestește Olga.

Olga Juravschi, după ce a cucerit vârful Moldoveanu, cel mai înalt din România, situat în Masivul Făgăraș, județul Argeș.

Au urmat zeci de drumeții montane, pe care nici nu le mai numără. A urcat pe Vârful Musala din Bulgaria și pe Muntele Ararat, cu o înălțime de peste 5.000 de metri. Vârful Moldoveanu din România, de 2.544 de metri, a fost Everestul ei. Acolo și-a depășit limitele și fricile.

„A fost o drumeție, pur și simplu, fantastică. În acea perioadă, în luna iunie, înflorește rododendronul și ai impresia că muntele îți așterne un covor de flori. La un moment dat eram pe cale să renunț, dar doi băieți m-au încurajat. Când am ajuns în vârf, efectiv am plâns, mi-am zis: «Eu am putut, eu am reușit!»”, spune emoționată.

Refugiu din agitația de la școală

Pentru Olga, muntele a devenit o lecție de viață. A învățat că fricile nu trebuie evitate, ci înfruntate. Iar în liniștea de pe creste și-a găsit refugiul din agitația de la școală.

„Cel mai frumos compliment l-am primit de la Radu, ghidul nostru. Mi-a spus: «Olga, ești singura profesoară de matematică îndrăgostită de drumeții». Când revin acasă, deși sunt obosită fizic, simt că mintea mi se curăță de tot: de oboseală, de haos, de rutină. Anul acesta am avut câte o drumeție în fiecare lună”, mai spune ea.

Olga Juravschi în drumeție pe muntele Ararat, cu o altitudine de peste 5000 de metri

Vrea să combine cele două pasiuni din viața ei

Se gândește acum să îmbine matematica și muntele, ca să le arate și elevilor că problemele, exact ca și vârfurile, pot fi cucerite.

Profesoara de matematică, Olga Juravschi în una dintre drumețiile sale

„Aș vrea să includ în prezentările mele de la lecții imagini din drumeții, să le ofer o situație concretă, o provocare, o problemă. Am participat la un schimb profesional în Statele Unite, unde am văzut că la ei fiecare profesor își personalizează sala de clasă în funcție de pasiunile lui. Mi-a plăcut enorm. Muntele este ceea ce mă definește”, explică Olga.

Pasiunea profesoarei a devenit cunoscută printre colegi și printre elevi. Mulți dintre ei îi urmăresc pagina de Instagram și o întreabă la întoarcere cum a fost.

„Cineva din clasa a XII-a mi-a spus: «Știți, tatăl meu plănuiește o drumeție pe Kilimanjaro, ați merge?» Sigur că mi-aș dori, Kilimanjaro este muntele pe care visez să-l urc. Și știu că nu mă voi opri din explorat”, mărturisește profesoara.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te