Promo-LEX: Tiraspolul pregătește noi măsuri represive împotriva jurnaliștilor

Clădirea Sovietului Suprem din Tiraspol, așa-numitul organ legislativ al regiunii transnistrene.

Asociația Promo-LEX a anunțat miercuri, 2 aprilie, că în așa-numitul soviet suprem de la Tiraspol a fost înregistrat un „proiect de lege” care prevede sancțiuni împotriva jurnaliștilor străini, inclusiv a celor de pe malul drept, care desfășoară activități jurnalistice fără „acreditare prealabilă”.

Într-un comunicat de presă, Promo-LEX spune că inițiativa ilegală a Tiraspolului, publicată luni, 31 martie, prevede amenzi de până la 160 de lei pentru persoanele fizice și până la 800 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere. Noile prevederi, dacă vor fi adoptate, vor viza atât jurnaliștii freelanceri, cât și cei angajați în cadrul unor instituții media și care desfășoară activități jurnalistice în regiunea transnistreană.

În nota informativă, Tiraspolul a justificat inițiativa prin nevoia de a „combate dezinformarea” și preveni „opiniile distructive față de structurile transnistrene”. Autorii așa-zisului proiect de lege susțin că jurnaliștii neacreditați ar urmări „interese străine” și ar răspândi informații care „subminează încrederea populației în structurile transnistrene”.

„Această inițiativă abuzivă nu face decât să confirme tendințele regimului de suprimare a vocilor critice și de blocare a oricărei forme de documentare obiectivă a realităților din teritoriu”, spun reprezentanții Promo-LEX.

Într-un comentariu pentru Europa Liberă, reprezentanții Biroului politici de reintegrare de la Chișinău au spus că intenția Tiraspolului demonstrează „faptul că se caută cu orice preț escaladarea situației” și „crearea unui fundal de neîncredere între cele două maluri”. Biroul speră că „această sfidare a bunului simț nu va trece neobsrevată de OSCE”.

Instituția a precizat că subiectul respectiv va fi abordat de către vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, la discuțiile pe care le va avea pe 7 aprilie cu reprezentanții OSCE și UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Așa-numitul proiect de lege face parte dintr-un set de inițiative legislative asemănătoare, trimise în Sovietul Suprem de autoritățile secesioniste de la începutul acestui an. La finele lunii ianuarie, așa-zisul procuror general Anatoli Gurețki, a propus o inițiativă de sancționare penală a persoanelor care „vor colecta ,stoca și transmite date cu caracter personal sau informații clasificate către cetățeni, organizații și autorități străine”.

La începutul lunii martie, așa-numitul soviet suprem de la Tiraspol a înregistrat alte 6 „proiecte de lege” care urmăresc, după modelul rusesc, interzicerea „promovării unui mod de viață fără copii”.

Cu sau fără acreditare, accesul presei în stânga Nistrului rămâne restricționat

Asociația Promo-LEX spune că deși Tiraspolul condiționează desfășurarea activității jurnalistice de obținerea unei acreditări, în practică așa-zisele autorități refuză constant să o acorde, invocând „riscul unor atacuri teroriste”. Printre jurnaliștii cărora li s-a refuzat acreditare și au fost reținuți ilegal se numără Viorica Tataru și Andrei Captarenco.

Însă chiar și deținerea unei acreditări nu garantează accesul liber în regiune sau posibilitatea de a desfășura activități jurnalistice fără restricții, cum a fost cazul jurnalistei Elena Covalenco, căreia, în septembrie 2023, i-a fost interzis accesul în regiunea transnistreană, deși avea o acreditare eliberată de clubul Sherrif pentru a fotografia meciul Sherrif Tiraspol vs AS Roma.

„Acest caz demonstrează caracterul arbitrar al sistemului de acreditare, care nu servește drept un mecanism administrativ legitim, ci mai degrabă ca un instrument de cenzură și control asupra presei independente”, a spus Promo-LEX.

Asociația Promo-LEX a cerut autorităților de la Chișinău și partenerilor externi să ceară încetarea „imediată și necondiționată a tuturor inițiativelor și acțiunilor abuzive” a așa-ziselor autorități de la Tiraspol împotriva jurnaliștilor.

Respectarea drepturilor omului e una dintre principalele condiții înaintate de Uniunea Europeană pentru ca regiunea separatistă să primească 60 milioane de Euro pentru continuarea livrărilor de gaze în regiunea. UE și Chișinăul și-au asumat responsabilitatea pentru depășirea crizei de gaze din regiunea transnistreană, după ce corporația rusă Gazprom a sistat livrările de gaze spre Tiraspol, pe 1 ianuarie 2025.

Tiraspolul a refuzat oferta europeană, acceptând în schimb să plătească Chișinăului pentru tranzitul de gaze livrat spre regiunea separatistă de firma cu origini ungurești MET, achitată, potrivit administrației de la Tiraspol, dintr-un credit rusesc.

Tranzitul prin dreapta Nistrului de asemenea este condiționat printr-o serie de măsuri care prevăd respectarea drepturilor omului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te