Într-o primă reacție, oficiali guvernamentali de la Chișinău au spus că acțiunea ar face parte din „agenda deja cunoscută” a Tiraspolului „de a crea tensiuni și a escalada situația de securitate”.
„Cunoaștem din experiența altor proteste din regiune că acestea sunt coordonate de așa zisele autorități (de la Tiraspol – n.r.) dirijate de Moscova”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, adăugând că autoritățile vor veni cu o poziție suplimentară.
Presa din stânga Nistrului a publicat imagini cu zeci de oameni ce poartă pancarte cu inscripții în rusă pe care scrie „Nu genocidului” sau „Moldova este vinovată de moartea cetățenilor transnistreni”, precum și drapele ale Rusiei și ale regiunii separatiste.
Protestul are loc în contextul crizei energetice din regiunea transnistreană, după ce Rusia a oprit livrările de gaze naturale.
Acțiuni de protest ar fi fost organizate la punctele de control de la Tighina, Râbnița și Dubăsari. Presa oficială de la Tiraspol citează participanți la manifestații care acuză Chișinăul că ar fi instituit o „blocadă energetică” a Transnistriei.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a declarat la postul public Radio Moldova că manifestațiile ar fi niște „acțiuni politice”, menite să creeze tensiuni între populația de pe cele două maluri ale Nistrului. În timp ce responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană aparține Tiraspolului și Moscovei.
„Noi am încercat să oferim atât soluții tehnice, cât și soluții umanitare. Moldovagaz, care este o companie fiică a Gazpromului, este gata să livreze gaz pe malul stâng, dar Tiraspolul ne-a comunicat că va achita doar pentru tranzitul de gaz și nu pentru consumul în sine. Oamenii care protestează nu au nicio vină. Ei trebuie să beneficieze de căldură și lumină, iar noi dorim ca această criză să fie rezolvată cât mai curând posibil. Dar este important ca Tiraspolul să vrea să accepte aceste soluții, să nu mai joace jocuri politice și să se gândească la cetățenii din regiune”, a spus Zaharov.
Regiunea transnistreană trece printr-o criză energetică acută, după ce concernul rus Gazprom a oprit livrările de gaze pe 1 ianuarie, ca urmare a expirării unui acord de tranzit prin Ucraina. Gazprom a condiționat furnizarea de gaze prin achitarea de către Chișinău a unei pretinse datorii istorice de peste 700 de milioane de dolari, pe care autoritățile moldovene nu o recunosc, bazându-se pe rezultatele unui audit internațional independent.
Chișinăul și partenerii săi internaționali au propus sprijin Tiraspolului pentru procurarea gazelor de pe piețele europene, însă administrația separatistă a respins ofertele, după ce mai bine de trei decenii regiunea a consumat gratis gaze din Rusia.
Cu toate acestea, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a acuzat pe 23 ianuarie Chișinăul că ar împiedica furnizarea de gaze naturale în regiunea transnistreană, deși administrația separatistă ar fi dispusă să plătească pentru aceste livrări.
- Te-ar putea interesa și: Tiraspolul susține că Chișinăul împiedică livrarea gazelor în stânga Nistrului
La 20 ianuarie, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a declarat că oferta Tiraspolului prin care ar accepta ca Moldovagaz să livreze gaze în stânga Nistrului prevedea ca plata acestora să fie făcute de „companii terțe”.
Pe 22 ianuarie, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, a declarat că „soluția reală și imediată” ar fi ca Gazprom să livreze gaze naturale către Moldovagaz conform contractului existent. El a reiterat poziția Chișinăului potrivit căreia „criza umanitară” din regiunea transnistreană este „creată și menținută artificial de Rusia”, pentru a provoca „un conflict intern” în R. Moldova și a influența alegerile parlamentare de la toamnă.
Autoritățile de la Chișinău au spus în repetate rânduri că nu vor împiedica livrările de gaze naturale spre regiunea transnistreană, accentuând însă că este important ca tranzacția să aibă loc în conformitate cu legislația R. Moldova.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te