Reacții politice la Chișinău după alegerea lui Nicușor Dan președinte al României: de la „nimic nu se schimbă” la „suntem mai puternici”

Independentul Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România de duminică, 18 mai, cu aproape 54 la sută din voturi, învingându-l pe liderul AUR, suveranistul George Simion, care a obținut peste 46% din sufragii.

Mai mulți politicieni de pe eșichierul european de la Chișinău l-au felicitat pe independentul Nicușor Dan pentru victoria obținută la alegerile prezidențiale românești din 18 mai, exprimându-și speranța că sub conducerea sa, România va continua proiectele comune cu R. Moldova.

Printre primii politicieni moldoveni care i-au transmis mesaje de felicitare lui Nicușor Dan au fost șefa statului Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care e și liderul partidului de guvernare PAS. Și Maia Sandu, și PAS au făcut în stânga Prutului campanie pentru Nicușor Dan.

Atât Sandu, cât și Grosu au menționat în mesajele lor că moldovenii cu cetățenie română „au o voce puternică”.

„România, mergem împreună cu încredere pe drumul european”, a transmis președinta Maia Sandu.

La rândul său, la fel pe rețelele de socializare, șeful Legislativului Igor Grosu a scris că „Împreună suntem puternici”, spunând că prezența record la vot, de aproape 160 de mii, arată că moldovenilor cu cetățenie română „le pasă de viitorul României, dar și al Republicii Moldova”.

„Nimic nu se schimbă”

Principala forță de opoziție din Parlamentul de la Chișinău, reprezentată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, nu a reacționat imediat în mod public la victoria candidatului pro-european Nicușor Dan.

Într-o discuție cu Europa Liberă, deputatul socialist Grigore Novac a sugerat însă că nu contează cine este președinte în România, „pentru că relațiile bilaterale se stabilesc între țări, și nu între persoane”.

„Dacă ar fi câștigat Simion, credeți că s-ar fi întrerupt relațiile diplomatice? Nu, sigur că nu, totul avea să aibă continuitate. Schimbări nu vor fi și nici nu puteau fi”, a mai spus Novac Europei Libere.

Mai târziu însă liderul socialiștilor de la Chișinău, Igor Dodon, a publicat un mesaj video în care a declarat că este gata „să colaboreze” cu „vecinii și prietenii din România” spre binele „celor două state suverane”. Cunoscut drept un politician filorus, Dodon a numit România în adresarea sa „partener strategic” și a scris că „suveranimsmul nu a pierdut în România”.

În același mesaj, el a criticat-o pe președinta Maia Sandu pentru ceea ce el a numit implicare în campania electorală din România, și a spus că „reacția critică a cetățenilor români, la acest lucru, a fost firească și justificată”.

Mai multe proiecte cu România

Primarul Chișinăului Ion Ceban, care conduce o forță politică extraparlamentară, și care se declară pro-european, l-a felicitat pe Nicușor Dan, până nu demult omologul său de la București, la ședința săptămânală a primăriei.

„R. Moldova și Chișinăul trebuie să aibă relații frumoase de colaborare și prietenie cu România, să continue acele proiecte pe care le avem”, a afirmat Ceban, care nu a susținut pe față niciun candidat la alegerile prezidențiale de peste Prut, dar i-a criticat pe politicienii moldoveni de la guvernare care au făcut-o.

Ceban a spus că își dorește „proiecte noi” cu România.

O altă forță extraparlamentară, la fel declarată proeuropeană, Partidul Social Democrat European (PSDE), a spus, odată cu alegerea lui Dan în fruntea României, că și-ar dori o trecere „de la poduri de flori la drumuri solide și moderne” între cele două maluri ale Prutului.

Independentul Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România de duminică, 18 mai, cu aproape 54 la sută din voturi, învingându-l pe liderul AUR, suveranistul George Simion, care a obținut peste 46% din sufragii.

Cetățenii români din Republica Moldova l-au votat covârșitor pe Dan, ca și în primul tur, oferindu-i de această dată peste 87 la sută din voturi.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te