Restaurarea monumentelor va putea fi finanțată prin Fondul Național al Culturii

Imagine din interiorul vilei urbane a lui Vladimir Herța (numită și Casa Herța), monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională.

Guvernul a decis, în ședința din 16 aprilie, că lucrările de restaurare a monumentelor din R. Moldova vor putea fi finanțate prin Fondul Național al Culturii. De sprijin financiar nu vor beneficia doar instituțiile publice, ci și persoanele fizice sau entitățile din mediul privat.

Noile reglementări permit finanțarea unor lucrări precum restaurarea, conservarea sau consolidarea monumentelor. Sunt eligibile și studiile de fezabilitate sau proiectele tehnice privind intervenția asupra monumentelor.

Prin acest fond vor fi finanțate și activitățile de identificare, cercetare, inventariere, digitalizare sau promovare a monumentelor. Totodată, se vor putea aloca bani și pentru stabilirea zonelor de protecție sau pentru măsurile de prevenire a degradării.

Mărimea finanțării, care va fi între 30 și 80% din costul lucrărilor, va fi decisă printr-o hotărâre de Guvern, în funcție de importanța intervenției și valoarea totală a proiectului.

Pentru anul 2025, Guvernul a alocat 31 de milioane de lei pentru Fondul Național al Culturii.

Potrivit autorităților, în R. Moldova sunt peste 1.800 de monumente istorice de arhitectură, 112 monumente de for public și peste 11.000 de situri arheologice de importanță națională. Acestora li se adaugă și monumente de categorie locală, a căror evidență încă nu a fost finalizată.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te