România continuă negocierile cu BERD pentru preluarea portului Giurgiulești

Portul Internațional Liber Giurgiulești, construit în ultimii 30 de ani pe Dunăre, este deținut în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța continuă negocierile cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind achiziția acțiunilor operatorului portului Giurgiulești. Oferta Bucureștiului se ridică la circa 80 de milioane de euro, dar este contestată în instanță.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța spune că vrea să cumpere acțiunile companiei Danube Logistics SRL - operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești pentru a extinde hinterlandul Portului Constanța, adică zona economică de care depinde pentru fluxul de mărfuri. Această necesitate este dictată de contextul redresării, reconstrucției și modernizării Ucrainei.

La Giurgiulești funcționează în prezent două entități portuare distincte: Portul de pasageri și mărfuri, aflat în proprietatea statului R. Moldova, și Portul Internațional Liber Giurgiulești, operat de compania olandeză.

Ultimul are statut de port internațional până în 2030 și a fost dat în concesiune pentru 99 de ani, în timpul guvernării comuniste, în 2004. În 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit unicul acționar al Danube Logistics, care este concesionarul portului.

România oferă aproape 80 de milioane de euro

Oferta companiei românești se ridică la circa 60 de milioane de euro pentru procurarea pachetului majoritar de acțiuni al firmei Danube Logistics SRL, care administrează portul Giurgiulești.

La această sumă se adaugă încă 28 de milioane de euro, care reprezintă investițiile ce urmează să fie făcute în zonă și au fost aprobate, la 11 iulie, de Consiliul pentru examinarea investițiilor de importanță pentru securitatea statului a guvernului de la Chișinău.

Vânzarea nu a avut loc încă, iar procesul de licitații, coordonat de BERD, continuă. Dacă compania românească va câștiga licitația, prețul de cumpărare convenit va fi achitat cel devreme la finele anului.

Oferta, pe rolul instanțelor românești

Acționarul minoritar al CNAPM Constanța, Fondul Proprietatea (FP), care are 20% din acțiuni, a intentat un proces de judecată în România, cerând să fie anulată decizia Adunării Generale din 19 iunie, prin care a fost aprobată oferta de procurare a acțiunilor Danube Logistics.

Deși judecătorii au respins cererea de suspendare a deciziei, procesul continuă, un termen de examinare a contestației nefiind încă stabilit.

În demersul său, FP spune că tranzacția are un șir de riscuri financiare, economice și de mediu, iar evaluările privind eventualul profit ar fi „excesiv de optimiste”, întrucât nu au la bază o analiză strategică detaliată, scrie portalul românesc profit.ro.

FP a mai criticat și modalitatea în care va fi finanțată achiziția, prevăzută printr-o majorare de capital social, despre care a spus că ar echivala cu un „ajutor de stat ilegal” și ar afecta dividendele viitoare ale acționarilor.

Acționarul minoritar a mai invocat riscuri juridice, cum ar fi un proces în care este vizată compania Danube Logistics, care are unele active puse sub sechestru, și incertitudinea cu privire la statut - regimul de zonă liberă expiră în 2030 și ulterior acolo ar putea să fie aplicată legislația moldoveană sau lucrurile să se schimbe odată cu aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te