România: Călin Georgescu, chestionat de procurori, după razii legate de fascism și nereguli financiare

Your browser doesn’t support HTML5

Călin Georgescu, adus la Parchetul General din București, 26 februarie 2025. Fostul candidat prezidențial din România se folosește de cârje după o operație la genunchi făcută în Germania, în urmă cu câteva zile.

Fostul candidat Călin Georgescu, învingător în primul tur al prezidențialelor din noiembrie anul trecut, din România, anulate ulterior, a fost reținut în trafic de polițiști și adus în fața procurorilor pentru audieri, a relatat Antena 3 citând surse judiciare, miercuri.

Reținerea lui Georgescu are loc cu trei luni înaintea ca alegerile prezidențiale repetate din România să aibă loc - și în contextul în care polițiștii și procurorii români au descins în dimineața zilei de 26 februarie, cu zeci de percheziții, la persoane și organizații apropiate de acesta.

Echipa lui Georgescu a scris pe Facebook că el tocmai voia să-și depună candidatura pentru alegerile repetate, după ce săptămâni de-a rândul a cerut, ca și suporterii săi, ca scrutinul să continue de unde a fost lăsat, adică să aibă loc doar turul al doilea.

Zeci de suporteri ai lui Georgescu s-au adunat la Parchetul General din capitala română, unde a fost văzut și liderul partidului parlamentar ultranaționalist AUR, George Simion.

Potrivit poliției, 27 de persoane și 4 sedii de instituții au fost percheziționate miercuri în cinci județe din România pentru presupuse infracțiuni legate mai ales de cultul criminalilor de război, propagarea unor idei fasciste, antisemitism, dar și de „fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, comunicarea de informații false, acțiuni împotriva ordinii constituționale, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”.

Perchezițiile vin într-o vreme când anchetatorii cercetează deja finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu, care a declarat anterior că s-a promovat cu „zero lei”.

Călin Georgescu adus la audieri la Parchetul General, București, 26 februarie 2025

Presa română scrie că acțiunile procurorilor vizează gruparea condusă de Horațiu Potra, în prezent consilier local la Mediaș, în Transilvania, cunoscut și ca un fost lider al unei grupări de mercenari români care au luptat în Africa.

Un apropiat al lui Georgescu, el a mai fost vizat săptămâna trecută de percheziții, într-un dosar de evaziune fiscală. Autoritățile române au suspiciuni că o societate controlată de Potra și fratele său ar fi încasat câteva milioane de dolari din Africa, dar banii nu apar în declarațiile fiscale.

Proteste în țară, încurajări de peste Ocean

Când au anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, câștigat în mod șocant de mai înainte obscurul Georgescu, autoritățile române au invocat manipularea opiniei publice prin manevre pe rețele sociale, mai ales pe TikTok, din inițiativa Rusiei, care a negat asemenea implicare.

Decizia anulării primului tur este criticată periodic de susținătorii naționalistului Georgescu, care ies în stradă cu miile. Ea a fost dezaprobată însă, mai nou, de membri ai administrației președintelui SUA, Donald Trump. Vicepreședintele SUA, JD Vance, de pildă, a spus la Munchen că prin această hotărâre România a arătat că nu ar împărtăși valorile americane, în vreme ce miliardarul Elon Musk l-a numit „tiran” pe șeful Curții Constituționale a României, cel care a parafat anularea.

O femeie cu steagurile SUA și Rusiei la o demonstrație a suporterilor lui Georgescu la 21 februarie 2025, la București.

Georgescu rămâne popular printre alegătorii români, cel mai recent sondaj, publicat marți, 25 februarie, indicând că ar putea obține circa 38% din sufragii, fiind urmat de actualul primar de București, Nicușor Dan, cu vreo 24%.

Într-o postare pe Facebook, pe fondul perchezițiilor la apropiații lui, Călin Georgescu a acuzat autoritățile române că ar căuta „să inventeze dovezi pentru a justifica furtul alegerilor” și că toate acțiunile sunt parte din „demersul de a bloca o nouă candidatură” a sa la prezidențiale.

Tot miercuri, Curtea Supremă a României a respins definitiv și ultima încercare a lui Georgescu de a relua turul doi al prezidențialelor din decembrie, mai precis o contestare de către el a documentelor desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare al Țării în baza cărora au fost anulate prezidențialele din decembrie.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te