România: Șase persoane, reținute pentru trădare. Ar fi avut legături cu Rusia

Oamenii legii anunță că au fost efectuate percheziții în București și în județele Ilfov, Giurgiu și Maramureș, fiind confiscate mai multe probe.

Procurorii români au reținut joi șase persoane sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat și trădare, adăugând că membrii acestuia au contactat în mod repetat „agenți ai unei puteri străine”, atât în România, cât și în Rusia.

Într-un comunicat de presă din 6 martie, cei șase inculpați sunt acuzați că au negociat cu agenți ai Rusiei ieșirea României din NATO și că au călătorit la Moscova, unde au purtat discuții în acest scop.

Grupul era organizat ca o structură militară cu stat major, susțin procurorii, care adaugă că inculpații aveau legături cu atașatul militar al Federației Ruse la București și adjunctul acestuia, ambii declarați indezirabili de România cu o zi în urmă.

Surse judiciare au spus pentru Europa Liberă România că organizația la care face referire comunicatul procurorilor este Opus Nostrum, în cadrul căreia funcționează și așa-numitul Stat Major al Comandamentului Vlad Țepeș.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) mai spune în comunicat că inculpații ar fi încercat să negocieze pe lângă ieșirea României din NATO și înlăturarea actualei ordini constituționale, dizolvării partidelor politice, formării unui nou guvern compus din membri ai organizației care ar ocupa funcții ministeriale, precum și „schimbării numelui țării, a drapelului și a imnului național”.

Procurorii DIICOT au precizat că în urmă cu o zi au efectuat percheziții la locuința generalului în retragere Radu Theodoru, veteran de război, în vârstă de 101 ani și cunoscut susținător al Rusiei. În privința acestuia, nu au fost dispuse măsuri de arest sau control judiciar, dar ancheta continuă.

Percheziții au fost efectuate și în în București și în județele Ilfov, Giurgiu și Maramureș, fiind confiscate mai multe probe.

Anunțul procurorilor vine la două zile după ce Serviciul de Informații Externe al Rusiei a difuzat un comunicat de presă în care lua apărarea fostului candidat la președinția României, Călin Georgescu, afirmând că în spatele acuzațiilor penale de fascism și fals în declarații aduse în România acestui politician populist pro-rus s-ar afla „în mod evident” liderii UE.

În replică, autoritățile române au spus că acuzațiile de la Moscova sunt „ridicole și complet neavenite”. Ministerul de Externe de la București a mai spus că declarațiile Rusiei fac parte din „seria de acțiuni hibride desfășurate pentru a submina democrația în România”.

După Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te