Sârbii bosniaci amenință cu secesiunea după ce liderul lor, Milorad Dodik, a fost condamnat

Polițiștii sârbi bosniaci pe o stradă din Banja Luka la 26 februarie, când președintele lor, Milorad Dodik, vorbea la un miting împotriva condamnării sale pentru sfidarea autorităților internaționale.

Regiunea sârbă autonomă din Bosnia a adoptat legislație care interzice accesul poliției naționale și sistemului judiciar pe teritoriul său, după ce un tribunal i-a interzis liderului său separatist, Milorad Dodik, să facă politică timp de șase ani și l-a condamnat la un an de închisoare.

Măsura subminează instituțiile statului, declanșând o criză constituțională în Bosnia postbelică, puternic polarizată etnic. Rusia, o susținătoare a lui Dodik, a declarat că sentința a fost motivată politic și va destabiliza Balcanii, notează Reuters.

Un tribunal din Sarajevo l-a condamnat săptămâna aceasta pe Dodik după ce acesta a semnat legi care suspendau hotărârile Curții Constituționale din Bosnia și ale trimisului internațional Christian Schmidt, care supraveghează punerea în aplicare a Acordului de pace de la Dayton, din 1995.

Dodik nu a fost prezent miercuri la pronunțarea hotărârii Curții și a respins verdictul.

În declarațiile făcute chiar înainte de votul de joi seară din parlamentul sârb bosniac, el a sugerat că decizia de judecată ar fi dat semnalul secesiunii, denunțând acordurile de pace care au păstrat Bosnia intactă, dar divizată în două regiuni autonome, în mare parte pe liniile de încetare a focului, vechi de 30 de ani.

Milorad Dodik vorbind la ședința de parlament din 27 februarie, de la Banja Luka.

„Acest moment este favorabil și vă invit să votați legea fără ezitare”, le-a spus liderul naționalist sârb parlamentarilor din Banja Luka, capitala regiunii. „Credem că există un impuls pentru ca noi să facem acest lucru fără utilizarea forței”.

El a declarat că regiunea sa își propune să anuleze toate reformele impuse de trimișii de pace - crearea sistemului judiciar de stat, a poliției, a administrațiilor militare și fiscale comune.

Dodik conduce una dintre cele două entități - cealaltă este Federația Bosniaco-Croată - care au fost legate printr-un guvern central slab, cu sediul în capitala Sarajevo, în conformitate cu acordurile de la Dayton, pentru a preveni alunecarea țării înapoi în război.

Legislația adoptată la cererea lui a fost condamnată imediat de autoritățile centrale.

„Nu sunt pregătit să particip la nicio discuție sau să discut despre continuarea cooperării politice cu instituțiile Republicii Srpska până când toate aceste acțiuni împotriva constituției, a acordului de pace de la Dayton și a statului nu vor fi oprite și anulate", a declarat Nermin Niksic - prim-ministrul federației croato-musulmane din Bosnia - într-o postare pe rețele.

Denis Becirovic - membrul musulman bosniac al președinției tripartite a Bosniei - i-a criticat pe Dodik și pe oficialii RS, afirmând că acțiunile lor reprezintă un „atac la adresa ordinii constituționale a țării".

Avertismente și reacții

Războiul din 1992-1995 dintre sârbii bosniaci, croați și musulmanii bosniaci a ucis peste 100.000 de persoane, fiind cel mai grav dintre conflictele care au izbucnit în urma destrămării Iugoslaviei federale și multietnice.

După verdictul dat miercuri de tribunal împotriva lui Dodik, Departamentul de Stat al SUA a reafirmat sprijinul Washingtonului pentru acordurile de la Dayton și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Bosniei.

„Ne opunem ferm oricăror acțiuni ale liderilor locali care ar submina securitatea și stabilitatea”, a postat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruse, pe platforma X.

Parlamentul din Banja Luka a adoptat, de asemenea, o lege de instituire a unui Consiliu Superior Judiciar și al Procurorilor din Republika Srpska paralel, Dodik făcând apel la sârbii angajați în instituțiile judiciare de stat să demisioneze și să treacă la organismul regional.

O altă lege nouă adoptată în timpul sesiunii etichetează organizațiile non-profit finanțate din străinătate drept „agenți străini”. Grupările pentru drepturile omului au declarat că a fost modelată după o lege rusă din 2012, utilizată pe scară largă pentru a suprima grupurile pro-democrație și mass-media independente.

Parlamentarii din opoziția sârbo-bosniacă - mai moderată - au boicotat votul de joi seară.

„Această lege dă o lovitură directă Acordului de pace de la Dayton, Constituției Bosniei și Herțegovinei și Constituției Republicii Sârbe”, a declarat Ognjen Bodiroga, deputat din partea Partidului Democrat Sârb (SDS).

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei vecine, pe care mulți dintre sârbii bosniaci o consideră țara lor mamă, și premierul ungar, Viktor Orban, au criticat, ca și Rusia, condamnarea lui Dodik de către tribunalul de la Sarajevo.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te