Secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Valentina Olaru, a spus Europei Libere că delegația a fost una amplă și a cuprins experți din domeniul educației, Biroului politici de reintegrare, misiunii OSCE, ai Uniunii Europene și, la insistențele Tiraspolului, reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Aceștia au vizitat clădirile și terenurile aferente ale liceului teoretic „Evrika”, nefolosite de peste 20 de ani, pentru a vedea în ce stare sunt și de câți bani e nevoie pentru lucrările de reparație.
„Noi am cerut părții transnistrene o garanție în scris că sediul va fi reîntors liceului, au fost mai multe discuții, dar am primit un răspuns evaziv. Sperăm să primim un răspuns cât mai rapid și să nu mai treacă încă 20 de ani”, a spus Valentina Olaru.
Olaru susține că, după ce Chișinăul va primi confirmarea în scris privind utilizarea spațiilor liceului în scop educațional, specialiștii de nivel tehnic vor putea începe să lucreze la proiectul de reconstrucție a clădirilor.
Întoarcerea sediului liceului din Râbnița, din care profesorii și elevii au fost alungați în vara anului 2004, este una dintre condițiile puse de autoritățile R. Moldova Tiraspolului pentru a permite tranzitarea gazelor spre regiunea transnistreană.
Clădirea construită din bugetul Republicii Moldova a rămas nefolosită după ce, în 2004, a fost preluată în mod forțat de autoritățile separatiste. De atunci, școala a fost nevoită să activeze în spații improvizate. În prezent, închiriază o grădiniță, care nu are nici sală de sport și nici cantină.
În liceul „Evrika” învață acum peste 200 de elevi. Administrația spune că face cu greu față cererii tot mai mari pentru studii în limba română din partea copiilor din orașul Râbnița și din localitățile din apropiere.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te