Șeful diplomației SUA spune că o întâlnire Trump-Putin depinde de progresul către oprirea războiului din Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio. (Fotografie de arhivă)

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a spus joi că o eventuală întrevedere între Trump și Putin va depinde de evoluția progreselor în încetarea războiului din Ucraina. Între timp la Kiev președintele Volodimir Zelenski a avut o întrevedere cu emisarul SUA pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellog.

Oficialul american a declarat într-un interviu că i-a spus ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul întâlnirii lor din 18 februarie în Arabia Saudită că nu va exista o întâlnire între președintele american Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin „până când nu vom ști despre ce va fi întâlnirea”.

Astfel de întâlniri nu au loc de obicei „până când nu știi că s-a obținut un rezultat sau un progres”, a adăugat el.

La discuțiile de la Riad, Rusia și Statele Unite au convenit să înființeze echipe pentru a negocia o cale de a pune capăt războiului declanșat de invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022. Atât Putin, cât și Trump au spus că vor să organizeze un summit.

„Momentul când va avea loc acea întâlnire depinde în mare măsură dacă putem face vreun progres către încheierea războiului din Ucraina”.

Rubio a făcut aceste declarații pe 20 februarie într-un interviu cu jurnalista americană Catherine Herridge într-un interviu difuzat pe X.

Președintele american Donald Trump face presiuni pentru a obține un acord rapid care să pună capăt războiului. Tacticile sale au alarmat Ucraina și guvernele europene, care se tem că Rusia și SUA ar putea încheia un acord care ignoră interesele lor de securitate.

Pe 19 februarie, Trump a șocat Ucraina și aliații săi europeni, numindu-l pe președintele Volodimir Zelenski „dictator” și dând vina pe Ucraina pentru invazia pe scară largă a Rusiei.

SUA absente, Rusia și China - prezență la nivel înalt la G20

Lavrov a participat pe 20 februarie la o reuniune a Grupului celor 20 de națiuni în Africa de Sud unde s-a întâlnit și cu ministrul chinez de Externe Wang Yi.

Lavrov a declarat că relațiile Rusiei cu China „au devenit și rămân un factor din ce în ce mai semnificativ în stabilizarea situației internaționale și în prevenirea alunecării acesteia într-o confruntare totală”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus de Externe.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, dă mâna cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, în timpul unei întâlniri desfășurate în marja summitului Grupului celor 20 (G20) de la Johannesburg, Africa de Sud, pe 20 februarie 2025.

Wang le-a spus altor miniștri de externe din G20 că se deschide o „fereastră pentru pace” pentru Ucraina, iar China sprijină „toate eforturile care conduc la pace”, potrivit unui comunicat al ministerului chinez de Externe.

G20 este alcătuit din 19 dintre cele mai mari economii ale lumii, Uniunea Europeană și Uniunea Africană. Africa de Sud deține în prezent președinția rotativă a organizației, al cărei scop este de a reuni țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare pentru a crea o bază pentru stabilitatea economică globală și pentru a încuraja cooperarea.

Secretarul de stat SUA, Marco Rubio, nu a participat la reuniunea G20 pe fondul tensiunilor cu Africa de Sud pe care administrația Trump o acuză că are politici anti-americane.

SUA au fost reprezentate la G20 de Dana Brown, ambasadorul interimar în Africa de Sud.

Întrevedere Zelenski - Kellog la Kiev

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus joi, 20 februarie, că a avut o „discuție bună” cu generalul Keith Kellog, trimisul președintelui Donald Trump pentru Rusia și Ucraina. După întrevederea celor doi era planificată o conferință de presă, dar aceasta a fost anulată.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și reprezentantul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg (dreapta). Kiev, 20 februarie 2025.

În declarațiile sale de după întrevederea cu oficialul american, Zelenski a spus că este important pentru Ucraina și „întreaga lume liberă” ca puterea americană „să existe”. Președintele ucrainean a spus că a discutat cu trimisul american despre situația de pe câmpul de luptă, returnarea prizonierilor de război și garanțiile eficiente de securitate.

Zelenski a reiterat că Ucraina dorește să asigure o pace „puternică și de durată” și că este pregătită de un „acord puternic, eficient de investiții și securitate cu președintele Statelor Unite”. O primă variantă a acestui acord, prezentată de secretarul Trezoreriei, Scott Besent, aflat la Kiev la începutul acestei săptămâni, a fost respinsă de președintele ucrainean.

Citește și: SUA: Nu toți republicanii sunt de acord cu criticarea lui Zelenski

„Succesul ne unește pe toți. Relaţiile puternice Ucraina-SUA aduc beneficii întregii lumi. Îi mulțumesc generalului Kellogg pentru munca comună de a obține rezultate importante”, a scris președintele ucrainean, Volodimir Zelenski pe X și pe Facebook la finalul întrevederii cu trimisul președintelui Trump pentru Rusia și Ucraina.

Știre realizată cu ajutorul Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te