SUA și Ucraina, aproape să bată palma în acordul cu minereurile. Zelenski ar putea merge vineri la Washington

O persoană îmbrăcată în denumiri de minereuri la aniversarea a trei ani de declanșarea invaziei ruse pe scară largă din Ucraina, la New York, pe 24 februarie.

SUA și Ucraina au căzut de acord asupra termenilor unui proiect de acord privind minereurile, esențial pentru eforturile Kievului de a obține sprijinul militar al Washingtonului, au relatat miercuri ziarele și agențiile de presă, citând surse de la Casa Albă.

Una dintre sursele familiarizate cu conținutul proiectului de acord a declarat că el nu specifică garanții de securitate americane sau un flux continuu de arme, dar afirmă că Statele Unite doresc ca Ucraina să fie „liberă, suverană și sigură".

Trump a declarat reporterilor că președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea să vină vineri la Washington pentru a semna un „acord foarte mare". Ultimele evoluții vin după ce cei doi lideri au avut un schimb de replici ostile săptămâna trecută. Zelenski a spus că Trump trăiește într-o „bulă de dezinformare rusească”, iar Trump l-a făcut pe Zelenski „dictator”.

Președintele american, care a prezentat acordul ca fiind o rambursare a ajutorului de miliarde de dolari acordat Kievului, a declarat, de asemenea, că este nevoie de o anumită formă de trupe de menținere a păcii în Ucraina dacă se ajunge la un acord de încheiere a conflictului. Moscova, care a lansat o invazie a Ucrainei în urmă cu trei ani, a refuzat să accepte orice desfășurare de forțe NATO, chiar și dacă vor fi sub alte drapele - o aluzie transparentă la țările Uniunii Europene.

Trump a declarat luni că Moscova ar accepta astfel de forțe de menținere a păcii, spunând că Putin însuși l-a asigurat pe tema asta, dar Kremlinul a negat acest lucru marți.

Acordul, scrie Reuters, ar putea deschide vastele bogății minerale ale Ucrainei către SUA.

„Ceea ce facem acum este să spunem, uite, vrem să fim în siguranță", a declarat Trump. „Contribuabilul american își va primi acum banii înapoi, plus ceva pe deasupra.” El a mai spus că Ucraina are ocazia să intre într-un parteneriat economic cu SUA, ceea ce ar fi pentru ea o mare realizare.


Zelenski a refuzat să semneze un proiect anterior al unui acord privind minereurile, în timp ce Washingtonul căuta să obțină drepturi la 500 de miliarde de dolari din bogățiile naturale ale Ucrainei. Kievul a protestat că a primit mult mai puțin decât atât sub formă de ajutor din partea SUA, iar acordul nu conținea garanțiile de securitate de care Ucraina are nevoie.

Potrivit unor surse familiare cu conținutul proiectului de acord privind minereurile, Statele Unite și Ucraina ar urma să înființeze un fond de investiții pentru reconstrucție care să colecteze și să reinvestească veniturile din surse ucrainene, inclusiv minereuri, hidrocarburi și alte materiale extractibile.

Ucraina ar contribui la fond cu 50% din venituri minus cheltuielile de funcționare și ar continua până când contribuțiile ar atinge suma de 500 de miliarde de dolari. Statele Unite ar oferi un angajament financiar pe termen lung pentru dezvoltarea unei „Ucraine stabile și prospere din punct de vedere economic."

Întrebat ce ar primi Ucraina în schimbul acordului privind minereurile, Trump a invocat ceea ce a spus că a fost ajutorul de 350 de miliarde de dolari deja furnizat SUA și „o mulțime de ... echipamente militare și dreptul de a continua lupta."

New York Times a scris că niciodată în istoria SUA și a lumii, nici o țară nu a pretins avantaje materiale de la un aliat aflat în stare de război, și citează experți care numesc tactica lui Trump „rachet de protecție”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te