Noile măsuri împotriva Kremlinului reprezentă al 17-lea val de sancțiuni adoptat de UE de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, erau deja în pregătire înainte ca liderii europeni să adreseze Moscovei on nou avertisment, că vor lua măsuri suplimentare, dacă Rusia nu acceptă un armistițiu în Ucraina.
Potrivit președinției poloneze a blocului comunitar, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au aprobat pachetul în cadrul unei reuniuni desfășurate la Bruxelles. Dar el urmează să fie adoptat oficial marțea viitoare.
Pachetul include, în premieră, pedepsirea unor indivizi și entități în legătură cu atacuri cibernetice și acțiuni de destabilizare ale Rusiei în UE, iar pe lista celor care urmează a fi sancționați, văzută de Europa Liberă, se numără și doi cetățeni moldoveni, Iurie Neculițî și Ivan Neculițî.
Născuți la Bender, sunt doi frați care dețin și conduc o firmă de internet la Londra. UE spune că firma „oferă servicii de găzduire de servere cu locații în întreaga lume” și „permite diverselor entități afiliate sau sponsorizate de statul rus să desfășoare activități destabilizatoare, inclusiv manipulare informațională coordonată, interferențe și atacuri cibernetice împotriva Uniunii Europene și a țărilor terțe”.
Ivan Neculițî (centru), care urmează a fi sancționat de UE, apare într-o fotografie publicată de primăria Bălți, în august 2023, primind un premiu la finalul unei curse de mașini, din partea primarului de atunci, Nicolai Grigorișin
Sancțiunile contra flotei petroliere tenebre a Rusiei
Noul pachet european de sancțiuni anti-ruse prevăd interzicerea a aproximativ 200 de tancuri petroliere implicate în ocolirea restricțiilor asupra exporturilor de petrol rusesc. De asemenea, companii din Vietnam, Serbia și Turcia, acuzate că ar fi sprijinit aprovizionarea armatei ruse, vor fi supuse unor restricții.
Zeci de oficiali ruși vor fi adăugați pe lista celor aproape 2.400 de indivizi și entități, care se confruntă deja cu interdicții de călătorie în UE și înghețarea activelor.
Oficialii europeni recunosc că această rundă de sancțiuni este relativ modestă comparativ cu cele anterioare, întrucât devine din ce în ce mai dificil pentru statele membre să ajungă la un consens privind noile ținte.
Pe lângă aceste măsuri, liderii UE au amenințat Rusia cu „sancțiuni masive” dacă nu acceptă propunerea de armistițiu de 30 de zile în Ucraina, susținută de Statele Unite.
Cancelarul german Friedrich Merz a avertizat marți că Rusia va fi sancționată suplimentar de Europa dacă în această săptămână nu se înregistrează progrese reale în direcția păcii.
Merz l-a îndemnat pe președintele rus, Vladimir Putin, să participe la discuțiile despre un armistițiu și o soluție de pace alături de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, joi, la Istanbul.
Președintele american Donald Trump a spus că ar putea participa și el la discuțiile din Turcia dacă va fi cazul, însă până miercuri Kremlinul nu a dat niciun semn că Putin ar intenționa să se prezinte la convorbiri.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te