Guvernul a aprobat în ședința din 26 februarie formarea și transmiterea a două terenuri de pe malul râului Prut și a afluentului său Vilia unei asociații a utilizatorilor de apă pentru irigații.
Sistemul de irigare vizat în hotărârea Guvernului prevede reabilitarea sistemului de irigare de la Tețcani și interconectarea acestuia cu cel de la Corjeuți.
Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, măsura urmărește consolidarea economiei rurale.
Râul Vilia, fără apă pe timp de vară
Sistemul de la Tețcani, raionul Briceni, asigură irigarea a peste 1.200 de hectare cu apă din lacul de acumulare de pe râul Vilia. Potrivit ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, debitul râului Vilia scade „considerabil”, în special în perioada verii, și ar exista riscul de a pierde această sursa de apă. Autoritățile consideră că soluția ar fi construcția unei stații de pompare a apei din râul Prut, care să asigure atât irigarea în perioadele „problematice” a râului Vilia, cât și compensarea volumului de apă din celelalte bazine de acumulare pentru sistemele de irigare.
Tot din râul Vilia se irigă și terenurile din Beleavinți. Totuși, acolo este necesară construcția unui bazin de acumulare pe fâșia riverană a râulețului. Sistemul de irigare din localitate asigură 310 de hectare cu apă.
Terenurile pe care urmează să fie construite stația de pompare și bazinul de acumulare sunt proprietate publică a statului și țin de fondul apelor. Acestea urmează să fie transmise către asociația utilizatorilor de apă pentru irigații care gestionează sistemele de irigare.
De asemenea, se planifică reabilitarea parțială a infrastructurii irigaționale a sistemului din Etulia, UTA Găgăuzia, și a localității alăturate, Alexandru Ioan Cuza, din raionul Cahul, care vor capta apa din lacul Cahul. Reabilitarea acestui sistem ar permite irigarea a aproximativ 3.500 de hectare cu culturi de câmp și plantații pomicole.
Tot la sud va fi reabilitat sistemul de irigare amplasat în satele Crocmaz și Căplani, Ștefan Vodă, pentru a fi repuse în circuitul irigabil circa 3.700 ha de terenuri agricole.
Pentru Ștefan Vodă, contractul de antrepriză va fi semnat pe 4 martie, iar lucrările de reabilitare vor fi inițiate în termen de două săptămâni pentru Sistemul Centralizat de Irigare „Tudora”. Executorii trebuie să finalizeze proiectul în doi ani.
Pentru SCI Corjeuți, Tețcani și Beleavinți, licitația publică este programată pentru a doua jumătate a lunii aprilie.
Potrivit ministerului, sistemul de la Etulia necesită suplinirea fondurilor. Negocierile pentru alocarea resurselor vor începe după finalizarea licitației pentru proiectul din regiunea de nord.
Vezi și reportajul filmat în august 2022 despre cum arată sistemele de irigare din R. Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
Cum arată sistemele de irigare din Moldova
300 de mii de hectare de terenuri care trebuie irigate
Pentru asigurarea securității alimentare a R. Moldova este necesară obținerea unor recolte de pe o suprafață de 300 de mii de hectare de terenuri irigabile. Însă, doar aproximativ 7 mii de hectare au fost irigate anual în perioada 2020-2023, prin intermediul Sistemelor Centralizate de Irigare.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține că reabilitarea acestor trei sisteme de irigare reprezintă o prioritate, în contextul în care în ultimele veri agricultorii au avut de suferit din cauza secetei și arșiței. În R. Moldova există 88 de sisteme de acest fel și doar 22 sunt funcționale.
Reabilitarea sistemelor de irigare are loc cu suportul Băncii Mondiale, prin intermediul Proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI), și se va desfășura până în 2029, cu un buget estimat de circa 25 de milioane de dolari.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te