Discuția din Biroul Oval a fost purtată în față jurnaliștilor, fără convorbiri prealabile în spatele ușilor închise, cum se obișnuiește, iar cei doi președinți au acceptat întrebări din partea jurnaliștilor, la inițiativa lui Donald Trump, care a insistat repetat că urmează să semneze cu Volodimir Zelenski un așteptat acord privind accesul SUA la exploatarea zăcămintelor de minerale rare ale Ucrainei.
Conversația s-a aprins când Trump a fost întrebat ce le poate răspunde celor care cred că se aliniază prea mult cu liderul rus, Vladimir Putin. Președintele american a negat, spunând că vrea să obțină un acord de oprire a ostilităților și i-a reproșat lui Zelenski că are o „ură extraordinară” față de Putin, ceea ce împiedică o înțelegere, punct de vedere susținut imediat de vicepreședintele american, JD Vance, de față la discuții.
Zelenski a vorbit, în replică, despre înțelegerile din trecut cu Putin, pe care acesta nu le-a respectat, pentru a susține că metodele diplomatice nu dau rezultate, iar țara sa are nevoie de garanții de securitate americane.
Dar Trump și Vance l-au caracterizat drept „foarte nerespectuos”, și nu de ieri, de azi. „Mereu ați fost nerespectuos”, a spus Trump.
„Dumneata nu ai cărțile!” a spus Trump, care a mai comparat situația din Ucraina cu un joc de cărți în care Rusia are avantajul.
La observația că Putin și-a mai încălcat în trecut promisiuni, Trump a spus că rusul și-a permis asta pentru că la putere la Washington se aflau atunci Barack Obama și Joe Biden, pe care Putin nu îi respectă. „Dar pe mine mă respectă!” - a insistat Trump.
Your browser doesn’t support HTML5
Video | Momentul în care Donald Trump și Volodimir Zelenski se contrează la Casa Albă
Debutul conversației nu prevestea neapărat o asemenea escaladare.
Zelenski a spus la început că, după părerea sa, „Trump este de partea noastră”, iar președintele american a avertizat că Ucraina va trebuie să facă „compromisuri” în vederea unui armistițiu cu Rusia.
- Citește și: Reacții, în Europa și Statele Unite, după replicile aspre dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă
Luna aceasta, Donald Trump a surprins mulți aliați din NATO, contactându-l pe președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre situația din Ucraina invadată pe scară largă de Rusia în urmă cu peste trei ani.
Înaintea lui Zelenski, la Casa Alba au fost săptămâna aceasta, pe rând, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer, cu misiunea comună de a-l convinge pe Donald Trump că Ucraina are nevoie de garanții de securitate puternice înaintea oricărei tentative de acord de pace, astfel ca Rusia să nu poată repeta agresiunea în câțiva ani.
Donald Trump l-a primit pe Volodimir Zelenski în Biroul Oval de la Casa Albă, cei doi lideri angajându-se într-un schimb de replici în prezența propriilor delegații și presei.
Trump s-a pronunțat ferm în trecut împotriva primirii Ucrainei în NATO și i-a cerut să plătească în bogații naturale pentru ajutoarele americane primite până acum, pe care le-a supraevaluat.
La Casa Albă, vineri, Zelenski a declarat însă că documentul referitor la bogățiile minerale pregătit de americani „nu este suficient”. „Putin a început războiul, el trebuie să plătească”, a spus ucraineanul, rugându-l pe Trump să nu facă compromisuri cu un „ucigaș”.
„Nu sunt aliniat cu Putin, sunt aliniat cu SUA și cu binele în lume”, a insistat Trump, adăugând însă la un moment-dat că Zelenski, pe care l-a acuzat de mai multe ori că nu s-a grăbit să facă pace cu rușii, „se joacă cu Al Treilea Război Mondial”.
Președintele american a șocat multă lume zilele trecute, spunând că de vină pentru războiul din Ucraina ar fi chiar ea însăși, dar și cu afirmația că Zelenski ar fi un „dictator neales” - întrucât și-a depășit mandatul, în condițiile în care în Ucraina cuprinsă de război și supusă legii marțiale nu se pot organiza alegeri.
Volodimir Zelenski, plecând de la Casa Albă, după discuția aprinsă cu Donald Trump
După schimbul de replici, cei doi lideri au intrat în camere separate, iar Trump le-a cerut ucrainenilor să plece, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru CNN.
Ucrainenii au protestat și au vrut să continue discuțiile, dar li s-a spus că nu.
Conferința de presă comună a fost anulată, iar Zelenski a părăsit Casa Albă fără să mai fie condus de oficialii americani, cum cere protocolul. El a părăsit Casa Albă cu SUV-ul său negru fără a semna acordul privind asigurarea accesului SUA la bogățiile minerale ale Ucrainei.
Într-o postare pe Truth Social, rețeaua sa de socializare online, Trump a scris după discuții că a „stabilit că președintele Zelenski nu este gata pentru pace, dacă America este implicată, pentru că simte că implicarea noastră îi oferă un avantaj în negocieri”. „Nu vreau un avantaj, vreau PACE. A manifestat lipsă de respect față de Statele Unite ale Americii în veneratul nostru Birou Oval. Poate reveni când este gata pentru pace”, a mai scris Trump.
„Mulțumesc America, mulțumesc pentru sprijin, mulțumesc pentru această vizită”, a scris la rândul său pe X Zelenski, adăugând: „Mulțumesc Congresului, Mulțumesc POTUS (președintele Statelor Unite) și poporului american. Ucraina are nevoie de pace justă și durabilă și lucrăm exact pentru asta”.
Vicepreședintele american JD Vance, spunându-i lui Volodimir Zelenski că a fost „foarte nerespectuos” să ceară în Biroul Oval garanții de securitate pentru Ucraina.
„Vă mai trimitem arme, sperăm că nu prea multe”
Vineri, înainte de încingerea discuției la întâlnirea cu Zelenski, Trump și-a repetat ideea că europenii și NATO (din care fac parte și două țări din afara Europei: SUA și Canada) trebuie să participe mai mult la efortul de pace. Tot Trump a confirmat însă că livrările de arme către Ucraina vor continua, adăugând că speră că „nu va trebui să mai trimitem prea multe”, iar Zelenski a insistat că orice forță de menținere a păcii va trebui să fie „sprijnită din spate” de SUA.
Trump a spus de mai multe ori în ultima lună că nu va trimite soldați americani drept pacificatori în Ucraina, dar țări ca Marea Britanie, Franța sau Suedia au spus că iau în calcul să participe - spre deosebire de Polonia sau România, vecine directe ale Ucrainei.
Putin a respins participarea la o eventuală forță de pace a țărilor NATO, chiar dacă ele nu ar fi acolo sub drapelul alianței nord-atlantice.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te