Scrisoarea de intenție privind realizarea noii strategii a fost semnată la Chișinău de comisarul european pentru extindere, Marta Kos, și premierul Dorin Recean, în prezența președintei Maia Sandu, după discuții purtate la Președinție, pe 4 februarie.
Potrivit comisarului european, noua strategie reprezintă un gest de solidaritate cu „viitorii membri ai UE” și va permite Moldovei să devină mai rezistentă și independentă energetic în următorii 2 ani.
„Noi am văzut că Rusia încearcă să transforme dependența energetică în șantaj. Strategia de astăzi este un semn de solidaritate al UE în vremuri dificile. UE funcționează în baza solidarității și este absolut firesc să extindem această solidaritate și pentru viitorii membri ai UE. De aceea, vrem să ne asigurăm că voi niciodată nu veți fi subiectul unui șantaj energetic”, a declarat Marta Kos, la o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu.
Your browser doesn’t support HTML5
Comisara pentru Extindere: „Viitorul european al R. Moldova nu trebuie să fie ținut ostatic de conflictul transnistrean”
Unul din obiectivele noii strategii, prevăzută pe un termen de doi ani, este decuplarea Republicii Moldova de aprovizionările nesigure cu energie din Rusia și integrarea deplină a acesteia pe piața energetică a UE.
Documentul prevede că „sprijinul global” european pentru R. Moldova se va ridica la 250 de milioane de euro în anul 2025, dintre care 100 de milioane vor fi oferite până la jumătatea lunii aprilie, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
În plus, 60 de milioane euro vor fi puse dispoziție populației din regiunea transnistreană. Acest sprijin este condiționat de luarea de măsuri privind libertățile fundamentale și drepturile omului în regiunea transnistreană și exclude activitățile energointensive (industria grea, cu mare consum de energie și emisii mari de gaze de seră).
- Citește și: Gaze românești, americane și azere, cumpărate de moldoveni pentru regiunea transnistreană, pe banii UE
Pe termen scurt, pachetul global va sprijini consumatorii de pe malul drept al Nistrului care se confruntă cu creșteri abrupte ale prețurilor la energie pe malul drept. Acesta va permite compensarea „tuturor costurilor excesive” la energia electrică pentru toate gospodăriile, până la sfârșitul acestui an, urmând ca primii 110 Kwh din factură să fie achitat la tariful de dinaintea creșterii prețurilor la energie.
De asemenea, pachetul include sprijin pentru cele mai vulnerabile familii, precum și compensarea integrală a creșterii tarifelor la energia electrică pentru instituțiile sociale, inclusiv grădinițe, școli și spitale.
O finanțare suplimentară de 15 milioane de euro va fi alocată pentru compensarea facturilor la energie ale întreprinderilor agroalimentare și de producție.
În plus, prin intermediul instituțiilor financiare internaționale, va fi disponibilă o finanțare suplimentară de 50 de milioane de euro pentru investiții durabile în proiecte de eficiență energetică de către autoritățile publice locale, gospodării și IMM-uri.
Comisia Europeană a mai anunțat că, pe termen lung, sprijinul UE va permite Moldovei să își îmbunătățească securitatea energetică prin investiții și reforme pentru tranziția energetică și să asigure eliminarea completă a aprovizionării cu resurse energetice rusești.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te