Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, i-a spus marți omologului său israelian că armata israeliană „trebuie să înceteze” uciderea civililor la punctele de distribuire a ajutoarelor din Gaza.
În același timp, un purtător de cuvânt al blocului a condamnat atacarea Organizației Mondiale a Sănătății, după ce agenția a declarat că lucrătorii săi din Gaza au fost ținta forțelor israeliene.
Kallas a scris pe X că „uciderea civililor care caută ajutor în Gaza „nu poate fi scuzată”.
„Am vorbit din nou cu Gideon Saar pentru a reaminti înțelegerea noastră privind fluxurile de ajutoare și am spus clar că IDF (armata israeliană, n. red.) trebuie să înceteze uciderea oamenilor la punctele de distribuție”, a scris ea.
Kallas a prezentat o serie de măsuri pe care statele UE le-ar putea lua împotriva Israelului dacă situația umanitară gravă din Gaza nu se îmbunătățește. „Toate opțiunile rămân pe masă dacă Israelul nu își respectă angajamentele”, a scris Kallas pe X.
Israelul ar putea face obiectul unor sancțiuni suplimentare din partea Marii Britanii dacă nu acceptă un armistițiu în Gaza, a sugerat tot marți ministrul britanic de externe, David Lammy.
Lammy a declarat, de asemenea, la televiziune, că se simte „consternat” și „dezgustat” de acțiunile Israelului în Fâșia Gaza.
100 de morți de foame, 1000 morți încercând să aducă mâncare acasă
Un bebeluș de șase săptămâni și alți trei copii au murit de foame în Gaza în ultimele 24 de ore, au declarat oficialii locali din domeniul sănătății. Ei spun că malnutriția și foametea ucid acum palestinienii într-un ritm mai accelerat decât în orice alt moment al războiului care durează de 21 de luni.
Sugarul a murit într-o secție de spital din nordul Gazei, au declarat oficialii din domeniul sănătății, numindu-l Yousef al-Safadi.
Adolescentul Abdulhamid al-Ghalban, în vârstă de 13 ani, a murit într-un spital din orașul Khan Younis, din sudul țării. Ceilalți doi nu au fost identificați.
Autoritățile sanitare palestiniene afirmă că cel puțin 101 persoane au murit de foame în timpul conflictului, dintre care 80 de copii, majoritatea în ultimele săptămâni.
Palestinieni la un punct de distribuire a ajutoarelor, la tabăra de refugiați Nuseirat, din centrul Fâșiei Gaza, pe 19 iulie 2025.
În ultimele 24 de ore, au fost raportate 15 decese - a scris Reuters marți după prânz.
Criticii Israelului spun că situația s-a agravat de când el a alungat organizațiile umanitare internaționale, punând în loc una sprijinită numai de el și de SUA.
Peste 1.000 de palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în timp ce încercau să facă rost de mâncare în Gaza de când Fundația Umanitară din Gaza (GHF), susținută de SUA și Israel, și-a început operațiunile, a declarat marți Organizația Națiunilor Unite.
„Până la data de 21 iulie, am înregistrat 1.054 de persoane ucise în Gaza în timp ce încercau să obțină alimente; 766 dintre acestea au fost ucise în apropierea locațiilor GHF și 288 în apropierea vehiculelor ONU și ale altor organizații umanitare”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, Thameen Al-Kheetan, precizând că victimele au fost „ucise de armata israeliană”.
Palestinieni răniți la un punct de distribuire a ajutoarelor, la Khan Yunis, în sudul Fâșiei Gaza, așteaptă îngrijire la spitalul Nasser, pe 19 iulie 2025.
Unul din multele avertismente împotriva înfometării palestinienilor a venit marți de la președintele Turciei, Tayyip Erdogan.
„Nimeni care are un minim de demnitate umană nu poate accepta această situație de cruzime, în care zeci de oameni nevinovați mor în fiecare zi pentru că nu găsesc o bucată de pâine sau o gură de apă”, a spus el.
Noile cifre despre victime în Gaza vin tocmai când armata israeliană și-a extins operațiunile în centrul enclavei, făcând ONU să avertizeze că morțile de civili se vor înmulți și mai mult.
„Aceste atacuri aeriene și operațiuni terestre israeliene vor duce inevitabil la noi victime în rândul civililor și la distrugerea infrastructurii civile”, a declarat într-un comunicat Volker Turk, șeful agenției ONU pentru drepturile omului. El a avertizat că „având în vedere concentrația civililor în zonă și mijloacele și metodele de război utilizate până în prezent de Israel, riscul de ucideri ilegale și alte încălcări grave ale dreptului internațional umanitar este extrem de ridicat”.
Medicii leșină de foame
Șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni a declarat marți că personalul său, precum și medici și lucrători umanitari, leșină la locul de muncă în Gaza din cauza foamei și a epuizării.
„Nimeni nu este cruțat: îngrijitorii din Gaza au și ei nevoie de îngrijire. Medicii, asistenții medicali, jurnaliștii și lucrătorii umanitari sunt flămânzi”, a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, într-un comunicat.
Colegii înconjură cadavrul doctorului Ahmad Qandil, mort într-un atac aerian israelian, la spitalul Maamadani, din Gaza, pe 13 iulie 2025.
Armata israeliană a declarat din nou că ea consideră transferul ajutorului umanitar în Gaza „o chestiune de maximă importanță” și că lucrează pentru a facilita intrarea acestuia în coordonare cu comunitatea internațională. Ea a negat acuzațiile că împiedică ajutorul umanitar să ajungă la populația civilă.
Israelul și-a lansat represaliile militare în Gaza în toamna anului 2023, după ce milițiile Hamas, considerate teroriste în Occident, au ucis peste 1200 de israelieni într-un raid peste graniță, luând numeroși ostatici. Câteva zeci dintre aceștia, vii sau morți, se află încă în enclava palestiniană. Numărul palestinienilor uciși de Israel în cele 21 de război este estimat de autoritățile medicale din enclavă la peste 60.000, o estimare pe care ONU o consideră credibilă.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te