UE pregătește sancțiuni contra a doi frați de la Bender, acuzați că luptă în războiul hibrid al Rusiei împotriva Europei

Ivan Neculițî (centru), care urmează a fi sancționat de UE, apare într-o fotografie publicată de primăria Bălți, în august 2023, primind un premiu la finalul unei curse de mașini, din partea primarului de atunci, Nicolai Grigorișin

Uniunea Europeană examinează trei pachete noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar pe lista celor care urmează a fi sancționați pentru acțiuni rusești „de destabilizare” în țările UE și în terțe țări apar și doi cetățeni moldoveni, născuți la Bender, care dețin și conduc o firmă de internet la Londra.

Noile pachete de sancțiuni pe care UE urmează să le definitiveze în următoarele zile și săptămâni au ca scop pedepsirea unor indivizi și entități în legătură cu folosirea de către Rusia de arme chimice, recurgerea la atacuri cibernetice și acțiuni de destabilizare.

Majoritatea celor sancționați sunt cetățeni ruși și firme din Rusia, dar printre ei apar și cetățenii moldoveni Iurie Neculițî și Ivan Neculițî, care își au domiciliul la Londra, precum și compania lor, Stark Industries Solutions Ltd.

„Un serviciu de găzduire web înregistrat ca firmă de tip maildrop în Regatul Unit, compania oferă servicii de găzduire de servere cu locații în întreaga lume”, se spune în documentul UE, conținând lista sancțiunilor viitoare, care a fost văzut de Europa Liberă.

Iurie Neculițî, în fotografia sa de profil, de pe LinkedIn

În justificarea sancțiunilor propuse contra celor doi, UE spune că Stark Industries „permite diverselor entități afiliate sau sponsorizate de statul rus să desfășoare activități destabilizatoare, inclusiv manipulare informațională coordonată, interferențe și atacuri cibernetice împotriva Uniunii Europene și a țărilor terțe, prin furnizarea de servicii menite să ascundă aceste activități de autoritățile europene de aplicare a legii și de agențiile de securitate”.

Prin urmare, cei doi Niculițî – Iurie fiind directorul firmei, iar Ivan – și proprietarul ei „sprijină acțiuni ale Guvernului Federației Ruse care amenință democrația și statul de drept, stabilitatea sau securitatea Uniunii, a unui stat membru sau a unei țări terțe”, se mai spune în document.

Jurnaliștii de investigație ai grupului german CORRECTIV au scris cu aproape un an în urmă că cei doi sunt frați, Ivan fiind fratele mai mare, astăzi în vârstă de 32 de ani, iar în afară de faptul că „aduc războiul cibernetic al Rusiei în Europa”, sunt iubitori de BMW-uri și călătorii.

Din investigația din 2024 a grupului german CORRECTIV

Portalul a republicat și fotografie cu Ivan (din debutul prezentului articol) găsită pe portalul primăriei din Bălți, în care acesta apare în urma unei curse de mașini în august 2023, primind un premiu de la primarul de atunci al orașului , Nicolai Grigorișin.

O altă fotografie îl înfățișează pe fratele mai mic, Iurie, aflat aparent într-o excursie ca turist. Fotografia a fost folosită de Iurie ca poză de profil pe LinkedIn.

În documentul UE, cei doi frați transnistreni și firma lor apar pe o listă de 37 de indivizi și 9 companii care urmează a fi pedepsiți pentru sprijinirea acțiunilor de destabilizare ale Rusiei.

Aceste sancțiuni au fost propuse de Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, adică Kaja Kallas și pot ajunge pe agenda unei reuniuni a miniștrilor europeni de Externe de săptămâna viitoare.

UE a sancționat deja numeroși moldoveni, mai ales din anturajul oligarhului fugar Ilan Șor, pentru acțiuni în interesul Kremlinului îndreptate înspre destabilizarea R. Moldova. Dar poate fi pentru prima dată când UE va sancționa moldoveni pentru participarea la războiul hibrid al Rusiei chiar împotriva blocului comunitar.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te