Odată cu lansarea piesei „Radio Free Europe” în 1981, trupa americană de rock alternativ R.E.M. și-a făcut debutul pe scena internațională.
Acum, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, marcată pe 3 mai, trupa a anunțat o reeditare specială a single-ului, celebrând astfel viitorul jubileu de 75 de ani al Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, într-un context în care mai multe posturi finanțate de SUA se confruntă cu încercări de restrângere a operațiunilor, considerate de mulți o tentativă de a reduce la tăcere media pro-democrație.
„Fie că e vorba de muzică sau de presă liberă — cenzura este oriunde și oricând o amenințare la adresa adevărului. De Ziua Mondială a Libertății Presei, transmit un mesaj de susținere jurnaliștilor curajoși de la Radio Europa Liberă”, a declarat Michael Stipe, solist și membru fondator al trupei.
Coperta albumului R.E.M. pentru remixul „Radio Free Europe” din 2025.
Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea (RFE/RL), alături de Vocea Americii și alți radiodifuzori finanțați de guvernul american se confruntă cu dificultăți majore după ce președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv care a afectat Agenția SUA pentru Media Globale (USAGM).
USAGM este o agenție guvernamentală independentă care supervizează mai mulți radiodifuzori finanțați de SUA, aceștia oferind știri și informații în aproape 50 de limbi pentru un public de circa 361 de milioane de oameni în fiecare săptămână.
La doar câteva ore după publicarea ordinului executiv, o scrisoare a USAGM anunța că grantul aprobat de Congres care finanțează RFE/RL, cu sediul la Praga, fusese întrerupt, o decizie pe care postul o contestă în prezent în instanță.
Donald Trump, care - de la începerea celui de-al doilea mandat, în ianuarie - a luat mai multe măsuri de reducere a cheltuielilor guvernamentale, a avut conflicte cu USAGM în primul său mandat pe tema independenței editoriale și a direcțiilor de dezvoltare. El și-a reiterat criticile și după revenirea în funcție.
Susținătorii acestor posturi spun însă că ele reprezintă un pilon important al diplomației americane și că reducerea lor la tăcere ar fi aplaudată de regimurile autoritare pe care le demască.
„Pentru mine, muzica R.E.M. a însemnat mereu o celebrare a libertății: libertatea de exprimare, versuri care ne provoacă să gândim și melodii care inspiră acțiune”, a spus Stephen Capus, președintele RFE/RL.
„Acestea sunt și scopurile jurnaliștilor noștri de la Radio Europa Liberă — să informeze, să inspire și să apere libertăți care sunt adesea inaccesibile publicului nostru. Îi tragem la răspundere pe cei ce se simt amenințați de adevăr, iar aceștia ar face orice pentru a ne reduce la tăcere — blochează rețele, site-uri și chiar ne întemnițează colegii.”
- Citește și:„Ce înseamnă pentru mine Europa Liberă”
Versurile piesei Radio Free Europe de la R.E.M. au fost interpretate ca o reflecție asupra dorinței de informație autentică într-un peisaj dominat de dezinformare. Tonul optimist și ritmul vioi al melodiei contrastează cu temele mai grele, exprimând un spirit de rezistență și speranță.
Acest spirit de rezistență, spune Mike Mills, membru fondator al R.E.M., trăiește mai departe în ceea ce el numește „OG-ul (Original Gangster) radioului pro-democrație”.
„Jurnaliștii de la Radio Europa Liberă îi enervează pe dictatori de 75 de ani. Știi că îți faci treaba bine atunci când îți faci dușmanii potriviți”, a spus el.
Patru jurnaliști și colaboratori ai RFE/RL — Ihar Losik, Nika Novak, Vladislav Esipenko și Farid Mehralizada — sunt în prezent închiși pentru activitatea lor jurnalistică.
Pentru a promova piesa, R.E.M. a anunțat lansarea unei ediții limitate pe vinil portocaliu a single-ului „Radio Free Europe”, precum și a unor produse promoționale, veniturile urmând să fie donate RFE/RL.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te