Universitățile din Moldova se pregătesc pentru învățământul la distanță, o ofertă nouă pentru diaspora și străini

Anul trecut, admiterea în universități s-a făcut în premieră online. În imagine - un tânăr este ajutat de voluntarii Universității de Stat din Moldova să se conecteze pe platforma eadmitere, iulie 2024.

USM va deschide primele programe online din toamnă, Universitatea Pedagogică va extinde un model testat anul trecut, iar UTM nu este încă gata să-l aplice în noul an de studii. Noua formă de învățământ este destinată moldovenilor din diaspora, persoanelor cu dizabilități și cetățenilor străini.

Universitatea de Stat din Moldova (USM) va oferi, din toamnă, studii la distanță doar la câteva programe: Drept, Științe Economice (Business și Administrare, Finanțe și Bănci, Contabilitate, Marketing și Logistică) și Psihologie.

Prorectora USM, Otilia Dandara, a declarat Europei Libere că studenții care vor alege această formă de învățământ vor putea depune online actele pentru admitere. Cei care nu dețin semnătură digitală vor trebui să vină în țară pentru a aduce actele.

Toate activitățile de curs și seminar vor fi desfășurate printr-o platformă special configurată pentru învățământul la distanță. La USM, taxele de studii vor fi identice cu cele pentru învățământul cu frecvență.

„Suntem primii, din câte știm. Vom încerca marea cu degetul. Am elaborat un regulament instituțional pentru învățământul la distanță. Nu este același lucru cu ce am făcut în pandemie. Pe lângă sesiunile live pe platformă, studentul va trebui să învețe și individual”, a precizat Otilia Dandara.

Examene în ambasade și universități partenere

Prorectora USM, Otilia Dandara

Ea a menționat că Guvernul a aprobat abia recent un regulament privind studiile la distanță, iar universitatea a avut puțin timp pentru pregătiri și pentru a informa diaspora despre această oportunitate.

„Nu știm câte solicitări vom avea, pentru că nu am reușit să promovăm programul. În plus, învățământul la distanță presupune și o componentă logistică importantă”, a adăugat prorectora.

În ceea ce privește susținerea examenelor, Otilia Dandara a declarat că urmează să se stabilească dacă acestea vor avea loc în ambasadele și consulatele Republicii Moldova sau la una dintre cele 140 de universități partenere ale USM din Europa.

„Dacă studenții nu pot veni fizic la universitate pentru că lucrează, sunt departe sau nu își permit, vom analiza de unde sunt și vom încerca să încheiem acorduri cu universitățile partenere. Dacă e mai convenabil, vom coopera cu ambasadele și consulatele, pentru ca examenele să se desfășoare acolo”, a explicat Dandara.

UTM nu se grăbește: „Nu vrem să devenim fabrică de diplome”

Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbă Neagră, a spus Europei Libere că, datorită suportului financiar al Băncii Mondiale, universitatea a testat învățământul la distanță încă anul trecut, la 10 programe de studii, la masterat. La acesta au aplicat, atât studenți din R. Moldova, cât și din România. Pe lângă cele testate, anul acesta va fi introdusă la licență doar Psihologia.

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei (UTM), Viorel Bostan, care este și candidat PAS la alegerile parlamentare din toamnă, a declarat Europei Libere că instituția susține de multă vreme ideea studiilor de la distanță, pentru că le va oferi mai multe oportunități celor care doresc o recalificare profesională sau care nu au reușit să absolve o universitate.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan

Totuși, UTM nu va aplica acest model în anul academic 2025-2026, dar va organiza ședințe în care să discute conceptul, pentru a se pregăti corespunzător.

„La un program, ai 40-50 de cursuri și trebuie să te asiguri că ai materiale filmate, resurse educaționale pregătite. Din punctul de vedere al digitalizării, stăm bine și putem gestiona fluxul, dar așteptăm regulamentul ministerului ca să ne apucăm serios de treabă”, a spus Bostan.

El a adăugat că, deși studiile la distanță ar putea fi atractive și pentru cetățenii străini, universitatea va începe să aplice acest model pentru diaspora și doar pentru studii în limba română.

„Să creștem mai întâi numărul studenților străini care vin fizic la noi, apoi vom extinde oferta și pentru studiile la distanță. Altfel, riscăm să devenim o fabrică de diplome, care împarte diplome în stânga și în dreapta, ceea ce ar afecta reputația universității”, a avertizat rectorul.

Cum ar trebui să fie organizate cursurile la distanță

Regulamentul privind organizarea cursurilor la distanță și cu frecvență redusă, pentru licență și master, a fost aprobat de Guvern pe 26 martie. Potrivit acestuia, studiile la distanță nu pot fi organizate în domenii precum arte, arhitectură, construcții și inginerie civilă, servicii ale securității, sănătate, medicină veterinară, motricitate specială și recuperare.

Planurile de învățământ ar trebui să fie organizate pe module, iar cel puțin 50% din orele de curs să se desfășoare sincron, adică profesorii și studenții să fie conectați simultan, online sau fizic.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că acest model va oferi acces mai larg la studii universitare: pentru persoane cu dizabilități, moldoveni din diaspora și cetățeni străini.

Noutățile admiterii din acest an

Admiterea în universitățile din R. Moldova va avea loc în perioada 21-27 iulie, iar sesiunea suplimentară va avea loc între 13 și 15 august. Rezultatele finale ale turului I vor fi afișate pe 12 august, iar ale turului II – pe 24 august.

Pentru anul universitar 2025-2026, autoritățile au propus circa 8.700 de locuri bugetare, dintre care 2.200 sunt pentru științele educației. Suplimentar, pentru moldovenii stabiliți în diaspora au fost oferite 450 de locuri la buget pentru studii de licență, masterat și doctorat.

Dosarele de concurs se vor depune online pe eadmitere.gov.md. Potrivit Ministerului Educației, platforma a fost îmbunătățită, datele despre candidat fiind preluate automat din alte registre de stat.

În acest an, candidații se vor autentifica în sistem prin intermediul MPass – ceea ce înseamnă că vor avea nevoie de semnătură electronică sau mobilă. Din acest an, pe platformă vor putea fi depuse dosarele atât pentru programele de studii superioare de licență, cât și pentru cele de masterat.

Vezi și reportajul din iulie 2024 despre o tânără care a aplicat la Universitatea „Ion Creangă” pentru a deveni profesoară ca și mama ei.

Your browser doesn’t support HTML5

A ales să devină profesoară la fel ca mama ei. Admiterea la Pedagogie, mai spornică decât anul trecut

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te