Zelenski a făcut această remarcă în timpul unui briefing la Kiev, unde a declarat că Ucraina sprijină efortul SUA de a pune capăt cât mai curând posibil invaziei de trei ani a Rusiei și că reluarea ajutorului militar american și a schimbului de informații au fost „foarte pozitive”.
El a mai spus că răgazul de 30 de zile ar putea fi folosit, de asemenea, pentru a discuta cu aliații eventuale garanții de securitate pentru Ucraina.
Discuțiile americano-ucrainene de la Jeddah, din 11 martie, au fost salutate ca un pas înainte de mulți lideri din țări aliate cu Ucraina și SUA, inclusiv de R. Moldova.
Rusia a spus că trebuie să se mai gândească la ideea armistițiului. Rusia, care controlează aproape 20% din Ucraina, a obținut progrese pe câmpul de luptă în ultimul an, mai ales datorită avantajului său semnificativ în privința numărului de soldați.
„Depinde acum de Rusia ce urmează. Dacă vrea să își continue agresiunea împotriva Ucrainei sau nu”, a spus Zelenski.
La briefingul său de miercuri, președintele ucrainean, pe care Donald Trump l-a numit odată „dictator neales”, a mai spus printre altele că în Ucraina nu se pot ține alegeri în condițiile legii marțiale. Ea a fost decretată după invazia rusă pe scară largă din 2022, fiind de atunci prelungită periodic. Zelenski a mai spus miercuri că este gata să semneze acordul care ar permite SUA să exploateze minerale și pământuri rare din țara sa.
SUA ezită să dea Ucrainei garanții de securitate clasice, dar spune că odată ce va investi acolo, va avea interesul să-și apere investițiile.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te