Linkuri accesibilitate

Cum te hidratezi corect, mai ales pe timp de caniculă


Femeile ar trebui să bea câte 30 de mililitri de apă pentru fiecare kilogram de greutate corporală, iar bărbații – câte 40 de mililitri.
Femeile ar trebui să bea câte 30 de mililitri de apă pentru fiecare kilogram de greutate corporală, iar bărbații – câte 40 de mililitri.

În aceste zile caniculare este esențial să ne hidratăm. Fără apă, organismul uman nu poate funcționa. Hidratarea corectă influențează aproape toate procesele din corp: de la digestie, circulație și reglarea temperaturii, până la funcționarea creierului și a inimii.

Corpul uman este format în proporție de aproximativ 60% din apă. Apa reglează temperatura corpului, mai ales în zilele calde sau în timpul efortului fizic, transportă nutrienții și oxigenul către celule, elimină toxinele prin urină și transpirație, protejează articulațiile, acționând ca un lubrifiant, susține digestia și previne constipația, menține sănătatea pielii, oferindu-i elasticitate și un aspect luminos. De asemenea, susține funcția cerebrală, influențând atenția, memoria și dispoziția.

Câtă apă trebuie să bei zilnic?

Nutriționista Ana-Maria Racu spune că recomandarea generală este de doi litri de apă pe zi. „Dar cantitatea trebuie să fie adaptată în funcție de climă, starea fiziologică (de exemplu, sarcină sau alăptare), de patologii (tulburări gastrointestinale, diaree sau vomă) și temperatura corpului”, precizează specialista.

Potrivit ei, femeile ar trebui să bea câte 30 de mililitri de apă pentru fiecare kilogram de greutate corporală, iar bărbații – câte 40 de mililitri. În cazul în care clima e călduroasă și umedă, această cantitate trebuie mărită, ascultând și semnalele pe care le dă organismul.

Cum îți dai seama că ești deshidratat?

Ana Maria Racu, nutriționist
Ana Maria Racu, nutriționist

Ana-Maria Racu spune că există două semne care ne arată că suntem deshidratați. Primul este senzația de sete: „Când ne e sete, trebuie să înțelegem că este vorba deja de o deshidratare ușoară”.

Al doilea semn este culoarea urinei. „Dacă este de culoarea limonadei, atunci organismul nostru este hidratat. Dacă are culoarea sucului de mere, adică este concentrată, atunci suntem deshidratați și este cazul să sporim consumul de lichide”, explică medicul.

Ceai, cafea sau apă?

Specialista spune că un bărbat poate consuma într-o zi în jur de 4-5 litri de apă, iar o femeie – 3-4 litri. Jumătate din această cantitate este oferită de produsele pe care le mâncăm. Fructele, legumele și verdețurile proaspete conțin 60-70% apă. De asemenea, supele, fie ele și creme, precum și ceaiurile din plante, la fel, ne aduc apă.

În schimb, ceaiul negru, cel verde și cafeaua nu hidratează organismul, din cauza conținutului de cofeină. „Nici băuturile dulci – limonadele sau ceaiurile cu adaosuri de zahăr din comerț, nu hidratează, deoarece conțin mult zahăr”, adaugă nutriționista.

Apă rece pe timp de caniculă?

Medicii nu recomandă să bem apă de la frigider, chiar dacă afară sunt peste 30 de grade de căldură. În această perioadă, sunt foarte frecvente procesele inflamatorii la nivelul căilor respiratorii superioare din această cauză.

„Apa pe care o consumăm trebuie să fie întotdeauna de temperatura camerei. Atunci când bem apă rece, organismul pierde energie pentru a încălzi corpul”, explică Ana-Maria Racu.

Apă plată sau apă carbogazoasă?

Apa plată este ideală pentru hidratarea zilnică. Este potrivită pentru toată lumea, inclusiv pentru copii, vârstnici sau persoane cu probleme digestive.

Apa carbogazoasă conține dioxid de carbon adăugat, care formează bulele. Este o alegere acceptabilă pentru persoanele care consideră că apa nu are gust, iar cea cu gaze îi poate ajuta să-și ia doza zilnică de lichide.

„Dacă ne confruntăm cu reflux gastrointestinal, cu hiperaciditate gastrică și anumite probleme dentare – carii sau erodarea smalțului, atunci consumul de apă carbogazoasă ar trebui limitat”, spune nutriționista.

Când trebuie să fii mai atent decât de obicei la hidratare?

Există momente și condiții în care corpul pierde mai multă apă decât de obicei, iar hidratarea devine esențială:

  • Vara, în timpul caniculei, când transpirăm mai mult;
  • În timpul activităților fizice intense;
  • La febră, diaree sau vărsături, când se pierd rapid lichide și electroliți;
  • În timpul sarcinii și alăptării;
  • La bătrânețe, deoarece vârstnicii pot avea o senzație de sete diminuată.

În aceste cazuri este recomandat să bem apă mai des, chiar dacă nu simțim neapărat nevoia.

Cum îți faci un obicei din hidratare?

  • Ține o sticlă de apă aproape de tine, la birou sau în geantă;
  • Începe ziua cu un pahar de apă;
  • Setează-ți memento-uri în telefon pentru a-ți aduce aminte să bei;
  • Bea apă înainte, în timpul și după exercițiile fizice;
  • Alege fructe și legume proaspete la mesele zilnice.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG