Sfârșitul podului aerian din Berlin, la 30 septembrie 1949, a marcat o victorie uimitoare și timpurie în Războiul Rece. Criza a luat naștere în urma unui plan al Statelor Unite, al Marii Britanii și al Franței, pus în aplicare cu un an mai devreme, de a crea o monedă stabilă pentru Germania de Vest. Sovieticii au reacționat cu furie, dorind să controleze economia postbelică a țării. Ei au tăiat accesul la energie electrică, la căile ferate, la drumuri și la apă în Berlinul de Vest, care se afla adânc în interiorul zonei sovietice. Președintele Harry S. Truman a respins sfatul generalilor săi de a lansa o confruntare militară și, în schimb, a colaborat cu forțele aeriene ale națiunilor aliate pentru a lansa cea mai mare operațiune umanitară aeropurtată din istorie. Americanii au numit planul îndrăzneț Operațiunea Vittles, în timp ce britanicii l-au botezat Plainfare. Timp de 15 luni, peste 200.000 de avioane au livrat aproximativ 2,3 milioane de tone de provizii în orașul asediat, ceea ce i-a convins pe sovietici să pună capăt blocadei.
Blocada sovietică și podul aerian din Berlin, 75 de ani mai târziu

9
Copii căutând bucăți de cărbune într-un morman de zgură în fața unei fabrici din Berlinul de Vest, pe 27 august 1948. Combustibilul adus pe calea aerului a fost esențial pentru menținerea în funcțiune a fabricilor și a utilităților.

10
Un muncitor german transportă sacul de cărbune cu numărul 1 milion livrat în Berlinul de Vest, la 20 septembrie 1948. Pe eticheta de pe sac se poate citi "De la Fassberg cu complimente", făcând refeire la aerodromul din zona britanică folosit ca bază pentru ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „vagoneții zburători cu cărbune".

11
Copiii așteaptă batoanele de ciocolată aruncate dintr-un C-54 Skymaster care se apropie de Tempelhof. Locotenentul Gail Halvorsen, cunoscut sub numele de „bombardierul cu bomboane”, arunca dulciuri cu parașute din batiste pentru copii în timpul călătoriilor sale la Berlin.

12
O verigă vitală în întreținerea avioanelor RAF a fost Operațiunea Plumber, numele importantei unități de service a comandamentului de transport de la Honington, în Marea Britanie. Acolo, o flotă de șase avioane C-47 a asigurat transportul de piese de avion în Germania pentru înlocuire. Aici, este transportată o roată uriașă pentru un avion York.