Considerat o mare surpriză, faptul că a fost ales sparge și un mare tabu - acela că un american nu ar trebui să devină papă, dată fiind influența geopolitică deja enormă a Statelor Unite în lume, în plan secular, remarcă AP.
„Pace vouă tuturor”, a spus noul papă, care și-a luat numele Leon al XIV-lea, când a apărut în fața mulțimii entuziaste, pe balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, după ce fumul alb s-a înălțat deasupra Capelei Sixtine, joi, semnalând că cei 133 de cardinali electori l-au ales ca succesor al papei Francisc, care a murit luna trecută.
În timpul scurtei sale alocuțiuni, noul și cel de-al 267-lea papă al Bisericii Catolice a vorbind fluent în italiană și în spaniolă, dar nu și în engleză.
Originar din Chicago, a fost numit cardinal abia în 2023, când papa Francisc l-a adus la Roma, după ce-l trimisese misionar la Chiclayo, în Peru, în 2014. La Vatican, a condus biroul care analizează numirile de episcopi, una dintre cele mai influente funcții din Biserica Catolică.
Președintele american, Donald Trump, l-a felicitat imediat pentru alegerea sa ca primul papă provenind SUA. „Ce emoție și ce onoare mare pentru țara noastră. Aștept cu nerăbdare să-l întâlnesc pe Papa Leon al XIV-lea. Va fi un moment cu adevărat semnificativ!”, a spus Trump.
Totuși, noul papă are este cunoscut pentru critici la adresa politicilor lui Trump și ale vicepreședintelui JD Vance, potrivit unor postări pe contul de X al lui Robert Prevost.
Un apărător al celor săraci la fel ca papa Francisc, Prevost are o cu totul altă părere decât cei doi lideri de la Washington despre migrație și sprijină politicile de combatere a încălzirii globale, notează AFP.
Massimo Faggioli, academician italian care a urmărit îndeaproape papalitatea, a sugerat că chiar atmosfera creată de președinția Trump în lume i-ar fi determinat pe cardinali să aleagă un papă american, care să îi poată răspunde direct liderului SUA.
„Tulburările internaționale generate de retorica administrației Trump au făcut, paradoxal, posibil ceea ce părea imposibil” a spus Faggioli, profesor la Universitatea Villanova din SUA, agenției Reuters. El a adăugat: „Trump a spart multe tabuuri, iar conclavul cardinalilor a făcut același lucru, dar într-o cheie cu totul diferită”.
Alegerea papei Leon, sărbătorită în Peru
Catedrala din Lima, capitala Peruului, a tras clopotele la vestea alegerii lui Robert Prevost în calitate de papă. În fața bisericii, oamenii și-au exprimat speranța unei viitoare vizite papale.
„Apropierea lui de cei mai nevoiași a lăsat o amprentă de neșters în inimile peruanilor”, a spus la aflarea știrii Dina Boluarte, președinta din Peru.
Prevost a devenit și cetățean peruan, în 2015. Părintele Alexander Lam, un călugăr augustinian din Peru, spune că Prevost este iubit în țara Americii Latine pentru apropierea sa de oameni, fiind supranumit acolo „Sfântul din Nord”.
„Era genul de episcop care, dacă te găsea pe drum, se oprea pentru tine”, a spus călugărul într-un interviu acordat agenției AP la Roma. El a povestit că, atunci când Papa Francisc a vizitat Peru în 2018, Prevost a dormit pe jos, în cort, împreună cu enoriașii săi, în noaptea dinaintea Liturghiei papale.
Dacă papa Francisc a căutat să deschidă Biserica spre lumea modernă, promovând reforme și permițând dezbateri pe teme controversate precum hirotonirea femeilor sau acceptarea credincioșilor LGBT, atunci papa Leon, în primul să discurs la Vatican după ce a fost ales, i-a mulțumit și a reluat apelul predecesorului său pentru o Biserică implicată în lumea contemporană, care „caută mereu pacea, caritatea și apropierea de oameni, mai ales de cei care suferă”.
Dar o organizație americană care militează pentru victimele abuzurilor sexuale comise de clerici, SNAP, și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la alegerea lui Prevost în calitate de papă, reiterând acuzații că el nu ar fi acționat ferm împotriva unor preoți suspectați de comportament abuziv în trecut, atât în Chicago, cât și în Peru.
„Puteți pune capăt crizei abuzurilor – singura întrebare este: o veți face?”, a spus organizația într-o declarație adresată noului papă.
Într-un interviu acordat site-ului Vatican News în 2023, Prevost a spus că Biserica trebuie să fie transparentă și onestă în tratarea acuzațiilor de abuz.
Sărbătoare și la Chicago
Robert Prevost nu era considerat un favorit, iar când numele său a fost anunțat în Piața Sfântul Petru de la Roma, a existat un scurt moment de ezitare, urmat de aplauze și ovații.
La seminarul Catholic Theological Union din Chicago, unde papa Leon a învățat cu patru decenii mai devreme, apariția sa pe balconul de la Vaticanului a declanșat o explozie de bucurie.
„Mulți dintre noi eram pur și simplu uluiți și nu găseam cuvinte să exprimăm cât de încântați și mândri suntem”, a spus agenției Reuters sora Barbara Reid, președinta institutului teologic.
Papa Leon a absolvit instituția în 1982 cu un master în teologie. Reid l-a descris drept un om cu o minte strălucită, dar cu o inimă plină de compasiune.
„Această combinație neobișnuită îl face un lider care poate gândi critic, dar care ascultă strigătul celor mai săraci și îi are mereu în minte pe cei mai nevoiași”, a mai spus ea.
Numele de Leon
Ultimul papă care a purtat numele Leon a condus Biserica Catolică între 1878 și 1903.
Leon al XIII-lea a fost cunoscut pentru accentul pe care l-a pus pe justiția socială și este considerat unul dintre fondatorii învățăturii sociale moderne a Bisericii Catolice.
Prevost s-a remarcat printre colegi prin stilul său discret și susținerea constantă a lui Francisc, mai ales în privința angajamentului față de problemele de justiție socială.
Când l-a adus din Peru la Vatican pentru a conduce oficiul responsabil de alegerea episcopilor catolici din întreaga lume, Francisc i-a oferit o poziția de putere, din care Leon l-a ajutat la rândul său în una dintre cele mai revoluționare reforme – includerea a trei femei în comisia care votează nominalizările pentru episcopi.
La începutul lui 2025, Francisc a dat un nou semn de încredere în Prevost, numindu-l în cel mai înalt rang cardinalicesc.
„Alegerea lui Prevost este un semn profund de angajament față de problemele sociale”, a spus agenției AP Natalia Imperatori-Lee, profesoară de studii religioase la Universitatea Manhattan din New York. „Cred că va fi interesant să vedem un alt fel de catolicism american la Roma”, a mai spus ea.
În ce îl privește, Papa Leon al XIV-lea a sugerat limpede, în chiar primul său discurs, ce obiective are. „Împreună, trebuie să încercăm să descoperim cum să fim o Biserică misionară, o Biserică ce construiește punți, care dialoghează, care este mereu deschisă să primească, așa cum e această piață, cu brațele deschise, pentru a primi pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră, de prezența noastră, de dialogul și iubirea noastră”, a spus noul papă în fața mulțimii inițial ezitante, apoi entuziasmate care a venit să-l audă în Piața Sfântul Petru de la Vatican.
După AP, Reuters și AFP
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te