Potrivit purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, procedura de retragere a cetățeniei pentru cele cinci persoane a fost inițiată de Agenția Servicii Publice, în urma unei sesizări din partea SIS. Mai exact, ofițerii SIS au aflat că bărbații s-au înrolat voluntar într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Legea spune că cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit-o fraudulos, s-a înrolat benevol în forțe armate străine, a săvârșit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esențiale statului. Retragerea cetățeniei Republicii Moldova persoanei nu produce nici un efect asupra cetățeniei soțului/soției și copiilor ei.
Decretul semnat de președinta Maia Sandu poate fi contestat în instanță de judecată.
Primul moldovean care a rămas fără cetățenie pentru că s-a înrolat în armata rusă și a luptat în Ucraina a fost Dumitru Miron. Acțiunile lui au fost calificate drept „fapte deosebit de grave”, iar decretul prezidențial a fost semnat în 2023.
În același an, președinta i-a retras cetățenia politicanului Alexandr Kalinin, care este anchetat de procurorii moldoveni pentru propaganda războiului și a fost inclus în lista de sancțiuni europene și canadiene pentru acțiuni contra Ucrainei.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te