Hotârârea a fost aprobată în ședința publică din 23 mai a Consiliului de Administrație al ANRE și vine în contextul riscului ca SA Moldovagaz (în care Gazprom deține 50%, iar guvernul moldovean - 35,33%) să nu mai poată asigura obligațiile de serviciu public după data de 31 iulie 2025, din cauza nerespectării cerinței legale de separare a activității de furnizare față de cea de transport al gazelor naturale.
ANRE precizează, într-un comunicat, că pentru a asigura continuitatea furnizării gazelor naturale către aproximativ 830.000 de consumatori casnici și întreprinderi mici, a organizat anterior o procedură competitivă de selectare a unui nou furnizor. Însă doar două companii și-au exprimat interesul, iar una dintre ele a fost descalificată pentru neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate. Astfel, Agenția a desemnat direct un furnizor.
Instituția menționează că Energocom a fost aleasă în baza mai multor criterii, inclusiv pentru faptul că activează pe piața gazelor naturale din Republica Moldova și are una dintre cele mai mari cifre de afaceri din sector – peste 7 miliarde de lei, în 2024. Un alt criteriu este că e separată funcțional și juridic de orice alte activități care nu au legătură cu tradingul și furnizarea gazelor naturale. La fel, dispune de sursele necesare pentru furnizarea cantităților necesare de gaze naturale.
„Energocom va furniza gaze naturale consumatorilor finali în condiții reglementate, la parametri de calitate stabiliți, transparente și nediscriminatorii. De asemenea, compania va asigura și furnizarea de ultimă opțiune pentru consumatorii care rămân fără furnizor din motive obiective”, se menționează într-un comunicat de presă.
Totodată, Energocom va trebui să prezinte în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a hotărârii respective proiectele costurilor reglementate de furnizare a gazelor.
Energocom va prelua baza de contracte de la Moldovagaz
Din 1 august, cetățenii care sunt conectați la rețeaua Moldovagaz vor primi și achita serviciile pentru gaz la compania de stat Energocom. Aceasta anunță, într-un comunicat, că va prelua de la Moldovagaz baza de contracte cu consumatorii finali și, timp de un an, în care furnizorul actual va presta servicii de relații cu clienții, va dezvolta propriul serviciu.
De săptămâna trecută, Energocom a început procesul de achiziție a gazului necesar pentru sezonul de încălzire 2025-2026, care va începe la 1 octombrie. Potrivit ministrului energiei, Dorin Junghietu, citat de IPN, prețul achitat de companie nu va fi făcut public, deoarece constituie secret comercial.
Premierul Dorin Recean: „Să nu mai fie o companie controlată de Rusia”
Energocom va prelua de la Moldovagaz serviciul de livrare și facturare a gazelor pentru toate gospodăriile din Republica Moldova. Schimbarea se va face automat de la 1 august, iar cetățenii nu trebuie să facă nicio procedură în plus, a dat asigurări premierul Dorin Recean, într-o postare pe rețelele sociale.
„Anterior, Moldovagaz, deținută majoritar de Gazprom, avea controlul asupra celor 3 activități - de furnizare, transport și distribuție a gazelor naturale. Obiectivul nostru este ca întreprinderea principală responsabilă de furnizarea gazului pentru Republica Moldova să fie o companie a statului și nu o companie controlată de Rusia”, declară prim-ministrul.
Potrivit lui, această separare a activităților de furnizare, distribuție și transport a gazelor naturale este importantă pentru stat, dar și o acțiune din Pachetul energetic III, pe care Moldova s-a angajat să-l implementeze (așa-numitul unbundling).
În anul 2023, a fost realizată prima etapă, iar rețelele de transport al gazelor deținute de Moldovagaz au fost transmise în locațiune pentru 5 ani către Vestmoldtransgaz.
„Tot procesul urma să fie încheiat în 2026, pentru că până atunci era valabil contractul dintre Moldovagaz și Gazprom. Însă, odată ce Gazprom a oprit livrările complet din 1 ianuarie 2025, acest termen nu mai este valabil și ANRE a reluat procedura de separare a activităților din sectorul de gaze”, se mai spune în postarea publicată de Dorin Recean.
Președintele Moldovagaz: am informat acționarii
Vadim Ceban, președintele SA Moldovagaz, susține că decizia de astăzi a ANRE nu va afecta funcționalitatea întreprinderii. „În prezent, compania continuă să se confrunte cu sarcina de a asigura furnizarea neîntreruptă de gaze naturale către consumatorii finali, precum și de a elabora soluții pentru depășirea situației actuale”, a scris Ceban pe rețele de socializare.
„Trebuie subliniat faptul că decizia autorității de reglementare a fost comunicată acționarilor companiei. Voi informa publicul în timp util cu privire la acțiunile și deciziile ulterioare”, a adăugat președintele Moldovagaz.
Ex-ministru al Energiei: „Moldovagaz a avut timp, dar n-a făcut nimic”
Fostul ministru al Energiei Victor Parlicov declara la începutul lunii mai într-o emisiune de la TV8, citată de Infotag, că este sigur că Moldovagaz va fi lipsită de licenţa de furnizor universal de gaze pentru consumatorii moldoveni şi de furnizor de ultimă instanţă. „Compania a avut mult timp la dispoziţie pentru a-şi diviza activităţile, dar acest lucru nu s-a întâmplat", a spus Parlicov, menționând că adunarea generală a acţionarilor Moldovagaz va avea loc pe 30 mai, dar problema separării tipurilor de activităţi „nici măcar nu se află pe ordinea de zi”.
În luna aprilie, ANRE a schimbat pentru 31 iulie 2025 termenul-limită pentru separarea activităţilor Moldovagaz, care anterior fusese 31 decembrie 2026. Aceasta înseamnă că în cele trei luni rămase compania trebuie să finalizeze implementarea Pachetului Energetic III, care prevede separarea procedurii de achiziţionare, transport şi furnizare a gazelor către consumatori. ANRE a avertizat că, dacă acest lucru nu se va face, autoritatea de reglementare va retrage Moldovagaz licenţa de furnizare a gazelor şi va desemna o altă companie pentru furnizarea la preţuri reglementate.
„Timp de mulţi ani, a fost menţinut status quo-ul conform căruia Moldovagaz a rămas principalul furnizor de gaze naturale pentru Moldova. În ultimii ani, şi-a păstrat rolul de furnizor pentru regiunea transnistreană, compania semnând în acest sens un contract cu Gazprom. Datorită acestui aranjament, Tiraspolul a putut continua să primească finanţare, în timp ce malul dreapt a cumpărat energie electrică ieftină de la centrala electrică moldovenească. Dar echilibrul a fost distrus atunci când Gazprom a încercat să saboteze implementarea celui de-al treilea pachet energetic în Moldova. Gazprom a făcut alegerea sa”, a spus Parlicov.
„Gazprom a avut posibilitatea să implementeze cel de-al treilea pachet energetic şi să-şi continue activitatea fără schimbări, dar nu a făcut acest lucru", a subliniat fostul ministru în emisiunea de la TV8, citat de Infotag.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te