Linkuri accesibilitate

Fost ministru al Justiției din R. Moldova, extrădat în Franța în dosarul „Interpol”


Vitalie Pîrlog (cel de la tribuna Parlamentului), în decembrie 2017, la numirea sa în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate.
Vitalie Pîrlog (cel de la tribuna Parlamentului), în decembrie 2017, la numirea sa în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate.

Fostul ministru al Justiției și ex-șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, a fost extrădat vineri, 18 iulie, în Franța din Emiratele Arabe Unite, într-un dosar internațional denumit „Interpol”, scrie presa franceză citând surse apropiate anchetei.

Pîrlog a fost extrădat în Franța la puțin peste o lună de la arestul său în Emiratele Arabe Unite, pe 15 iunie.

Vitalie Pîrlog este suspectat de sistemul judiciar francez că ar fi „creierul” unei „scheme de corupție pentru a permite fugarilor să blocheze și să șteargă alertele roșii care îi vizează, prin plata de mită către funcționari publici, în special în Republica Moldova”, scrie publicația franceză „Le Monde”, citând un comunicat al Procuraturii Naționale Financiare din iunie, 2024.

Vitalie Pîrlog a fost, din 2017 până în 2022, membru și șef al comisiei Interpol care verifica alertele roșii. Înainte de aceasta, el deținuțise în R. Moldova funcția de șef al Serviciului de Informații și Securitate și ocupase fotoliul de ministrul al Justiției.

AFP scrie că Pîrlog a fost pus vineri, 18 iulie, sub acuzare în Franța pentru că ar fi șters alertele Interpol.

Avocatul lui Pîrlog, Emmanuel Marsigny, a declarat pentru AFP că mandatul de arestare francez era „de neînțeles”, deoarece clientul său le-a furnizat procurorilor financiari francezi adresa sa din Emiratele Arabe Unite.

Ce spune avocatul lui Pîrlog?

El aștepta să fie chemat la interogatoriu, așa cum prevăd convențiile internaționale, a adăugat avocatul fostului ministru moldovean al Justiției.

„Domnul Pîrlog nu este cu siguranță cineva care a vrut să se sustragă justiției - dimpotrivă”, a spus Marsigny.

Autoritățile franceze au deschis o anchetă privind presupusa corupție în cadrul Interpol, iar procurorul financiar francez Jean-Francois Bohnert a declarat că echipa sa suspectează că un grup de persoane de naționalități diferite a mituit anumiți oficiali pentru a bloca și șterge notificările roșii care vizau anumiți fugari.

Sumele implicate s-ar putea ridica la câteva milioane de dolari, a adăugat procurorul francez.

Procuratura Anticorupție de la Chișinău care participă la această anchetă internațională spune că cel puțin 26 de persoane au fost scoase din baza de date a Interpol, după ce au solicitat azil în R. Moldova, deși nu se aflau pe teritoriului țării.

Pentru acest serviciu, persoanele anunțate în căutare internațională ar fi achitat cel puțin câte un milion de dolari. După pornirea investigației, notificările roșii despre statutul lor de căutați au fost reactivate.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG