Instituția precizează că, de la începutul acestui an, cetățenii străini pot încheia un contract cu un operator de telefonie doar dacă sunt înregistrați în Sistemul Unificat de Biometrie (ЕБС). În plus, ei pot deține maximum 10 cartele SIM pe numele lor.
Până acum, peste 2 milioane de străini s-au înregistrat și au semnat contracte de telefonie conform noilor reguli.
Pentru străinii care nu respectă cerințele sunt prevăzute mai multe restricții. Numerele care au fost inactive mai mult de trei luni vor fi deconectate imediat. Pentru numerele active, deconectarea se va face treptat: mai întâi vor fi blocate serviciile de apeluri internaționale și interurbane și se va reduce viteza internetului, iar după 30 de zile furnizarea serviciilor va fi oprită complet. În acest interval, utilizatorii pot reînnoi contractul conform noilor reguli.
De la 1 ianuarie 2025, procedura de achiziție a cartelelor SIM de către străini va deveni și mai strictă. Măsurile sunt menite să combată escrocheriile și cartelele SIM „gri”, explică Ministerul Dezvoltării Digitale.
În 2024, Roskomnadzor a blocat peste 9 milioane de cartele SIM ale străinilor care nu și-au confirmat datele personale la operatorii de telefonie mobilă. Peste 6 milioane de persoane au trecut prin reidentificare, deținând în total aproape 13 milioane de numere, scrie RBC, citată de Radio Svoboda.
Totodată, din 30 iunie, străinii care vor să intre în Federația Rusă și nu au nevoie de viză trebuie să ceară aprobare pe internet cu cel puțin trei zile înainte de sosire, a anunțat Ministerul rus de Interne.
De asemenea, un nou program al Kremlinului va obliga imigranții, inclusiv moldoveni, să-și declare locația printr-o aplicație mobilă guvernamentală, începând din 1 septembrie, altfel riscă deportarea. Unii experți spun că e vorba de presiune și abuz, cu scopul de a recruta imigranți pentru războiul din Ucraina.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te