În adresarea sa către Comisia Electorală Centrală (CEC), MAE propune să fie organizate 293 de secții de votare în afara țării, cu circa 60 mai multe față de alegerile prezidențiale din 2024, când în 234 de secții de peste hotare au votat aproape 330.000 de moldoveni din diaspora.
Cele mai multe - 73 de secții de votare - ar urma să fie deschise în Italia, unde se află un număr mare de cetățeni moldoveni. Noi secții de votare ar urma să apară în Austria, Norvegia, Finlanda, Spania și SUA.
În România, ministerul propune să fie șapte secții suplimentare, invocând fluxul mare de alegători de la prezidențialele și referendumul de anul trecut.
În Federația Rusă, autoritățile propun să fie păstrate din nou doar cele două secții de la Ambasada R. Moldova de la Moscova, din cauza „contextului de securitate” generat de războiul din Ucraina.
Din raționamente similare, în Ucraina și Israel, la fel, urmează să fie deschise secții doar în ambasade și consulate.
CEC a publicat lista propusă de MAE pentru consultări, iar o decizie finală urmează să fie luată până la 24 august.
Cetățenii moldoveni de peste hotare se pot înregistra prealabil sau pot cere să voteze prin corespondență la parlamentare până pe 14 august, ora 23:59.
Până în prezent, au depus actele pentru a se înregistra în cursa electorală pentru scrutinul din 28 septembrie: Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Democrația Acasă și câțiva potențiali candidați independenți, printre care fosta deputată PAS Olesea Stamate, fosta judecătoare Victoria Sanduța și ex-liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te