Nastia Burik avea doar 4 ani când mama ei, Maria Pașkurova, a observat că ceva nu e în regulă cu copilul. L-a sunat pe soțul ei, care se înrolase în armata ucraineană cu doar câteva luni mai devreme, la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
„Soția mi-a spus la telefon că fiica noastră a început să mănânce foarte puțin și părea foarte slăbită. Au mers la Kiev, iar acolo s-a confirmat că era leucemie”, a povestit Artiom Burik pentru Current Time, post de televiziune din rețeaua Europei Libere.
Nastia a ajuns la un spital din Odesa, orașul unde locuia familia, însă tipul de tratament recomandat pentru ea nu era disponibil acolo. Artiom și-a luat concediu din armată ca să fie cu familia lui și să decidă ce să facă mai departe.
Părinții au aflat că Nastia ar putea beneficia de un tratament de ultimă generație în Israel. Au decis ca Maria să o ducă pe fiica lor acolo, iar Artiom să rămână în Ucraina să-și apere țara.
Au primit ajutor de la o organizație caritabilă ucraineană, Chance4Life, care oferă sprijin financiar pacienților bolnavi de cancer și familiilor acestora.
Bunica Nastiei, Olena – mama Mariei – a venit în Israel ca să le fie alături pe parcursul tratamentului. Mai târziu, s-au mutat în Israel și doi verișori de-ai Nastiei - Kostia (10 ani) și Ilia (14 ani). Vizitele lor păreau să o înveselească pe Nastia.
Dar lupta cu cancerul a fost lungă, iar Nastia a avut mai multe recidive. Costurile tratamentului au devenit o povară pentru familie. Maria a început să strângă fonduri online pentru a acoperi cheltuielile medicale, postând videoclipuri cu Nastia pe Instagram.
Un astfel de videoclip a fost filmat chiar după izbucnirea conflictului dintre Iran și Israel la mijlocul lunii iunie. Maria a filmat-o pe Nastia și a vorbit despre sunetele loviturilor aeriene care cădeau în apropiere.
„Am avut o noapte veselă, cu multe sirene și explozii. A fost mult zgomot. Nu ne-am împlinit somnul. Doar Nastia pare să fi dormit bine, nu-i așa?”, spunea Maria în video.
Artiom a spus mai târziu că Nastia nu părea speriată atunci când au vorbit. „Mi-a spus că a văzut rachete zburând. Mi-a spus că a văzut cum una dintre ele a fost doborâtă. N-a zis că i-ar fi fost frică sau ceva de genul acesta”, a povestit el.
Pe 15 iunie, rachete iraniene au lovit orașul Bat Yam, o suburbie a Tel Avivului unde era cazată familia ucraineană.
Elena Kamennaia, o voluntară care ajutase familia, a fugit imediat în cartierul lor pentru a-i căuta. „Alergam, pur și simplu, pe stradă, strigându-le numele de familie – Burik. Speram să iasă din mulțime și să răspundă”, povestește femeia.
Apartamentul în care locuiau fusese parțial distrus de o rachetă, care a ucis și rănit mulți civili. Printre cei decedați se aflau Nastia, mama ei Maria, bunica Nastiei și cei doi verișori ai fetiței.
Vestea a ajuns la tatăl Nastiei a doua zi, l-a sunat mătușa fetei. „Mi-a spus să mă așez”, a povestit Artiom. „M-am așezat, iar ea mi-a spus că o rachetă a lovit clădirea din Israel și i-a ucis pe toți.”
Bărbatul spune că șocul și durerea pe care le-a simțit sunt imposibil de descris. „Este ceva foarte personal, adânc în interiorul meu”, recunoaște Artiom. „Încerc doar să mă țin tare și să nu mă prăbușesc.”
Oamenii care i-au cunoscut sunt consternați de faptul că această familie care a fugit de un război a fost prinsă în altul, în timp ce ducea propria luptă cu o boală grea.
Inna Bahareva, co-fondatoare a organizației caritabile Chance4Life, a declarat pentru Current Time: „Erau oameni care, pur și simplu, voiau să trăiască și care fugeau de război și boală, iar apoi au fost prinși într-un alt război.”
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te