Atacul a avut loc în dimineața zilei de 17 mai, la doar câteva ore după încheierea discuțiilor de pace dintre Rusia și Ucraina, primele directe din ultimii peste trei ani, care nu au dus la niciun rezultat concret. Kievul a acuzat Moscova că a venit la negocieri cu „cerințe inacceptabile”.
Rusia a respins apelurile Ucrainei, ale statelor europene și ale Statelor Unite pentru un armistițiu de 30 de zile, în contextul în care războiul se află în al patrulea an de la invazia pe scară largă lansată în februarie 2022.
Atacul a fost comis cu o dronă, potrivit administrației militare regionale din Sumî. Poliția Națională a Ucrainei a declarat că forțele ruse au vizat în mod intenționat microbuzul, care era folosit ca autobuz interurban. Acesta a fost lovit în apropiere de orașul Bilopillia, la mică distanță de granița cu Rusia.
Imagini publicate de poliție pe Telegram arată un microbuz Mercedes distrus și resturi împrăștiate pe marginea drumului.
Rusia nu a comentat imediat incidentul, deși afirmă în mod constant că nu lovește ținte civile – în pofida numeroaselor dovezi contrare.
Regiunea Sumî este frecvent atacată de forțele ruse.
Trump cere o întâlnire cu Putin după eșecul negocierilor de pace
După discuțiile scurte și fără rezultat de la Istanbul, din 16 mai, președintele american Donald Trump a declarat că este necesară o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin pentru a avansa spre încheierea celui mai lung conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.
„Trebuie să ne întâlnim”, a spus Trump într-un interviu acordat postului Fox News. El s-a arătat optimist cu privire la o eventuală colaborare cu Putin, dar a adăugat că este pregătit să aplice presiuni asupra Rusiei dacă va fi necesar.
„Cred că vom ajunge la un acord cu Putin… [Voi] folosi pârghii, dacă trebuie”, a declarat președinte american.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 16 mai că o întâlnire Trump–Putin este „cu siguranță necesară” pentru a discuta despre relațiile bilaterale, Ucraina și alte subiecte, dar a adăugat că aceasta ar necesita pregătiri serioase și nu ar trebui organizată decât dacă poate duce la rezultate concrete.
Discuțiile de la Istanbul au durat aproximativ 90 de minute. Singurul rezultat concret a fost un acord pentru un schimb de 1.000 de prizonieri de fiecare parte – cel mai mare astfel de schimb de la începutul invaziei.
Totuși, nu s-au înregistrat progrese în chestiuni esențiale, precum teritoriile ocupate sau o posibilă încetare a focului.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te