„Discuțiile cu autoritățile chineze continuă și se află în etapa finală”, a spus Europei Libere un purtător de cuvânt al Parlamentului European, adăugând că „intenția Parlamentului European a fost dintotdeauna ca aceste sancțiuni să fie eliminate și relațiile cu China să fie reluate”.
Aceste discuții au loc într-un moment în care și UE, și China se confruntă, deși în proporție diferită, cu taxe vamale introduse de președintele SUA, Donald Trump. Beijingul caută acum să îmbunătățească relațiile cu UE, după ani de tensiuni.
De ce s-au înrăutățit relațiile dintre UE și China în trecut
China a impus sancțiunile mai multor europarlamentari în 2021, ca răspuns la sancțiuni impuse de UE unor oficiali și entități chineze pentru încălcări ale drepturilor omului în cazul uigurilor și altor minorități musulmane, cum ar fi kazahii și kirghizii, în provincia chineză Xinjiang.
Ulterior, Parlamentul European a înghețat ratificarea unui important acord cu China privind investițiile, gândit pentru a aprofunda relațiile comerciale dintre cele două mari economii.
UE și China urmează, de asemenea, să organizeze un summit la Beijing în luna iulie.
Un oficial european care a vorbit Europei Libere sub protecția anonimatului a confirmat că UE „lucrează la ridicarea sancțiunilor” cu China.
Dar a insistat că acest lucru „nu are absolut nicio legătură cu încheierea vreunui acord comercial”, iar acordul despre investiții se confrunta cu obstacole încă de înainte ca China să sancționeze europarlamentari.
Oficialul UE a mai spus că discuțiile cu Beijingul sunt în desfășurare de câteva luni și preced impunerea tarifelor de către Trump.
Ce ar urmări chinezii
Expertul Noah Barkin de la centrul de analiză economică Rhodium Group specializat în problemele Chinei spune că Beijingul intenționează să folosească ridicarea sancțiunilor pentru a aplana relația comercială cu UE.
Aceasta a mai fost afectată de sprijinul chinez pentru Rusia în războiul din Ucraina, dar și de anchetele deschise de Comisia Europeană pentru a investiga companii și politicilor comerciale ale Chinei.
Într-o postare pe blogul său, pe 23 aprilie, Barkin a exprimat însă opinia că, în ciuda acestor intenții ale Chinei, el consideră că „șansele unei reconcilieri semnificative cu UE „sunt reduse”.
Sancțiunile impuse de UE asupra entităților chineze rămân în vigoare, și nu este clar dacă Beijingul intenționează să elimine de pe lista neagră toți europarlamentarii și entitățile europene sancționate în 2021 sau doar o parte.
Lista europarlamentarilor sancționați ÎI include pe Michael Gahler și Miriam Lexmann (Germania și Slovacia), Raphaël Glucksmann (Franța) și Ilhan Kyuchyuk (Bulgaria).
Lista neagră a Chinei mai include două comitete afiliate UE, trei parlamentari naționali, Institutul Mercator pentru Studii asupra Chinei, Fundația Alianța Democrațiilor și doi cercetători care studiază China și provincia Xinjiang.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te