Linkuri accesibilitate

Universitatea Harvard dă în judecată administrația Trump pentru revocarea dreptului de a înrola studenți străini


Universitatea Harvard din SUA a dat în judecată administrația Trump pe 23 mai pentru decizia de a-i revoca dreptul să înroleze studenți străini. Este o nouă escaladare a disputei între administrația Trump și prestigioasa universitate, care nu vrea să accepte control politic contra unor facilități.

În plângerea depusă la tribunalul federal din Boston, Harvard a calificat revocarea drept „o încălcare flagrantă” a Primului Amendament din Constituția SUA și a spus că produce „un efect imediat și devastator” asupra sa, asupra celor peste 7.000 de studenți străini ai săi, dar că afectează și țara.

Ministra americană pentru Securitate Internă, Kristi Noem, a anunțat universitatea cu o zi mai devreme că îi retrage înscrierea în Programul pentru Studenți și Vizitatori de Schimb (SEVIS), un sistem prin care studenții străini sunt autorizați să studieze în SUA și obțin vize.

Fiind cea mai veche și mai bogată universitate americană, care a produs 162 de laureați ai Premiului Nobel, Harvard și-a câștigat prestigiul tocmai atrăgând cei mai talentați studenți din lume. Dar pierderea studenților străini, care reprezintă 27% din totalul celor de la Harvard și plătesc pentru studii, poate putea avea pentru universitate și consecințe financiare.

Un pod peste râul Charles, care curge prin fața Universității Harvard din Cambridge, văzută în depărtare, 15 aprilie 2025
Un pod peste râul Charles, care curge prin fața Universității Harvard din Cambridge, văzută în depărtare, 15 aprilie 2025

Rădăcinile disputei

Președintele Donald Trump este furios pe universitate pentru că a refuzat să se supună cererilor sale de supraveghere a proceselor de admitere și angajare de către guvern.

Trump spune că Harvard și alte universități sunt focare de antisemitism și ideologie liberală „woke” și le-a avertizat cu retragerea granturilor federale și cu pierderea unor facilități fiscale dacă nu acceptă un grad de control asupra angajărilor de profesori, admiterii de studenți și procesului de învățământ.

Măsurile administrației Trump au țintit în mod special universitățile unde studenți activiști au protestat împotriva Israelului pentru războiul din Fâșia Gaza. Săptămâna aceasta, secretarul de stat Marco Rubio, spus că a revocat „mii” de vize ale studenților străini, în baza unei legi puțin cunoscute care permite expulzarea pentru activități considerate contrare intereselor de politică externă ale SUA.

Faimoasă pentru asemenea proteste în campusul său din New York, Universitatea Columbia a acceptat mai multe cereri ale administrației americane pentru a nu pierde ajutoare financiare federale.

Dar Harvard care s-a opus cel mai ferm acestor cereri. Administrația Trump a înghețat fonduri de 2,3 miliarde de dolari destinate universității, în principal pentru proiecte de cercetare.

Prințesa moștenitoare a Belgiei, Elisabeth, văzută aici la un antrenament militar cu forțele comando belgiene, se află în anul I la Harvard, dar riscă să nu=-și mai poată continua studiile ka universitatea americană
Prințesa moștenitoare a Belgiei, Elisabeth, văzută aici la un antrenament militar cu forțele comando belgiene, se află în anul I la Harvard, dar riscă să nu=-și mai poată continua studiile ka universitatea americană

Prințesa moștenitoare a Belgiei prinsă în disputa Trump-Harvard

Presiunile în chestiunea studenților străini sunt de o și mai mare rezonanță. Au fost criticate deja de o țară ca Germania, Franța a invitat cercetători americani să se mute la universități franceze, iar o campanie pentru atragerea oamenilor de știință americani, afectați de tăieri de fonduri și politicile administrației Trump privind diversitatea, echitatea și incluziunea, a fost lansată la nivelul Comisiei Europene.

„Este înfricoșător și trist”, a spus agenției AFP un student din Australia, Karl Molden, vorbind despre decizia administrației americane de a revoca dreptul universității Harvard de a avea studenți străini.

În vârstă de 21 de ani, studentul australian spune că iubește această universitate și că, atunci când a fost admis, a trăit cea mai mare bucurie a vieții sale. Dar din cauza măsurilor luate de administrația Trump, a depus deja cerere să se mute la Oxford, în Marea Britanie.

În dispută sunt prinși și studenți celebri. Prințesa Elisabeth, moștenitoarea tronului Belgiei, în vârstă de 23 de ani, tocmai și-a încheiat primul an de studii la Harvard.

Palatului Regal Belgian a spus că analizează situația, încercând să afle dacă studiile viitoarei regine sunt puse în pericol de interdicția impusă de administrația Trump.

După AP, AFP și Reuters

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG