Linkuri accesibilitate

Zelenski bate în retragere cu legea anticorupție. UE răsuflă ușurată


Protest anticorupție la Kiev miercuri, 23 iulie. Pentru joi era anunțat încă unul.
Protest anticorupție la Kiev miercuri, 23 iulie. Pentru joi era anunțat încă unul.

Uniunea Europeană a salutat angajamentul Ucrainei de a proteja independența agențiilor sale anticorupție și a amintit joi că aceasta este o condiție prealabilă importantă atât pentru ajutorul financiar al UE, cât și pentru potențiala aderare la UE.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis miercuri să mențină independența agențiilor anticorupție, cedând presiunii exercitate de primele proteste de stradă pe timp de război și reproșurilor venite din partea aliaților europeni.

„Salutăm faptul că guvernul ucrainean ia măsuri și colaborăm cu acesta pentru a ne asigura că preocupările noastre, care au fost explicate în mod clar ieri și alaltăieri, sunt într-adevăr luate în considerare", a declarat Stefan de Keersmaecker, un purtător de cuvânt al UE, reporterilor, la Bruxelles.

Președintele Zelenski a declarat joi că a aprobat un proiect de lege care consolidează sistemul de aplicare a legii din Ucraina și independența agențiilor anticorupție și că acesta va fi înaintat parlamentului în cursul zilei.

Zelenski a scris pe X că proiectul de lege este echilibrat și „susține independența agențiilor anticorupție", care a fost limitată de legislația adoptată la începutul acestei săptămâni, atrăgând critici puternice din partea aliaților occidentali ai Ucrainei.

„Noi contribuim financiar mult, și vrem rezultate”

Un purtător de cuvânt al UE a declarat tot joi că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit cu Zelenski despre această problemă, dar nu a oferit detalii suplimentare.

„Colaborăm cu ei pentru a ne asigura că aceste preocupări privind lupta împotriva corupției, care este o prioritate extrem de importantă pentru noi și pentru Ucraina, sunt într-adevăr abordate corect", a declarat purtătorul de cuvânt.

„Noi oferim un sprijin financiar semnificativ Ucrainei, iar acesta este condiționat de progrese și transparență, reformă judiciară și guvernanță democratică", a mai declarat oficialul.

Mai devreme, joi, organizații obșești din Ucraina anunțaseră noi proteste, pentru a treia zi la rând, împotriva încercării președiției de la Kiev de a limita puterile structurilor anticorupție.

Zelenski a negat că ar fi căutat cu schimbarea legislativă să „știrbească” puterile agențiilor respective. Proiectul a fost criticat de UE și de guvernele unor țări membre, ca Suedia sau Germania.

Protestatarii ucraineni nu au cerut demisia lui Zelenski. Dar primele demonstrații antiguvernamentale majore de la începutul războiului vin într-un moment dificil pentru Ucraina, care se luptă de trei ani pentru a respinge invazia Rusiei.

În Indicele de Percepție a Corupției (CPI) din 2024 al organizației Transparency International, Ucraina ocupă locul 105 din 180 de țări, cu un scor de 35 din 100. Aceasta indică o ușoară scădere față de anul precedent, când Ucraina a obținut 36 de puncte și s-a clasat pe locul 104. Pentru comparație, în 2024 Republica Moldova s-a clasat pe locul 91 din 180 de țări, cu un scor de 39, continuând tendința ascendentă din ultimii ani.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG