Linkuri accesibilitate

Zelenski, gata să se întâlnească cu Putin, în Turcia. Propunerea ucraineană a armistițiului rămâne pe masă


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite la Ankara, pe 18 februarie, alături de omologul său turc, Recep Tayyio Erdogan
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite la Ankara, pe 18 februarie, alături de omologul său turc, Recep Tayyio Erdogan

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este gata să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Istanbul pe 15 mai, așa cum cere și președintele american, Donald Trump, dar a insistat că înainte de aceasta, din 12 mai, trebuie să înceapă un armistițiu.

„Începând de mâine, așteptăm un armistițiu. Această propunere este pe masă”, a scris Zelenski pe rețelele sociale pe 11 mai, adăugând și că se va afla în Turcia joi, unde îl va aștepta „personal” pe Putin la discuții.

Propunerea unor negocieri directe cu Ucraina, pe 15 mai în Turcia, a fost făcută de Putin duminică noaptea, într-un discurs televizat difuzat exact în prime time în Statele Unite.

Președintele american, Donald Trump, a reacționat și a cerut ca Ucraina să înceapă aceste convorbiri cu Rusia „imediat”.

Dar Trump a ignorat apelul Kievului sprijinit de principalii aliați europeni pentru un armistițiu. El a scris pe platforma sa, Truth Social, că Putin „nu vrea un acord de încetare a focului cu Ucraina”, ci discuții directe pentru a „negocia o posibilă încheiere a băii de sânge”.

„Ucraina ar trebui să fie de acord cu aceasta, IMEDIAT”, a mai scris Trump, explicând: „Cel puțin vor putea determina dacă un acord este posibil, iar dacă nu, liderii europeni și SUA vor ști cum stau lucrurile și vor putea acționa în consecință”.

Președintele rus, Vladimir Putin, făcând propunerea negocierilor directe cu Ucraina, într-o declarație de presă duminică noaptea, pe 11 mai 2025
Președintele rus, Vladimir Putin, făcând propunerea negocierilor directe cu Ucraina, într-o declarație de presă duminică noaptea, pe 11 mai 2025

Chestiunea armistițiului

Solicitarea lui Trump ca Ucraina să renunțe la condiția prealabilă a unui armistițiu și să intre în negocieri directe a venit la numai câteva ore după ce propriul său emisar pentru Ucraina, Keith Kellogg, a susținut armistițiul.

„După cum președintele Trump a spus în mod repetat, opriți uciderea!! Mai întâi un armistițiu necondiționat de 30 de zile, iar în acest timp să se treacă la discuții de pace cuprinzătoare. Nu invers”, a scris Kellogg pe X.

Propunerea armistițiului care să înceapă în 12 mai a fost făcută de Zelenski împreună cu liderii Franței, Marii Britanii, Germaniei și Poloniei pe care i-a găzduit la Kiev pe 10 mai.

Având sprijinul aliaților europeni ai Ucrainei, armistițiul „complet și necondiționat” este necesar, după Zelenski, pentru a putea da o șansă eforturilor diplomatice. „Așteptăm un răspuns clar din partea Rusiei”, a cerut liderul ucrainean.

Dar Moscova a spus nu, Putin lansând cotra-propunerea negocierilor fără precondiții.

Vorbind presei pro-Kremlin, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins propunerea ucraineană, spunând că Kievul a înțeles greșit mesajul liderului rus. „Putin a fost clar în declarația sa - mai întâi vorbim despre cauzele de bază și abia apoi, eventual, despre un armistițiu”, a spus Zaharova.

„Rusia nu trebuie să-și ascundă dorința de a continua războiul în spatele unor formulări retorice”, i-a răspuns de la Kiev consilierul prezidențial Andrii Iermak. Ucraina crede că Rusia practică o politică a tergiversării, dar un armistițiu ar fi potrivit lui Iermak „primul pas spre încheierea războiului și ar demonstra disponibilitatea Rusiei de a opri vărsarea de sânge”.

Președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Friedrich Merz, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, premierul polonez, Donald Tusk, și premierul britanic, Keir Starmer, își strâng mâinile după o conferință de presă comuniă la Kiev, pe 10 mai 2025
Președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Friedrich Merz, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, premierul polonez, Donald Tusk, și premierul britanic, Keir Starmer, își strâng mâinile după o conferință de presă comuniă la Kiev, pe 10 mai 2025

Ce spune Turcia și europenii

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a spus lui Putin, într-o convorbire telefonică după propunerea convorbirilor directe între Rusia și Ucraina că Turcia este pregătită să le găzduiască.

Într-o convorbire separată cu președintele francez Emmanuel Macron, Erdogan a declarat că „s-a ajuns la un moment de cotitură istoric” în drumul către încheierea războiului.

Macron, cancelarul german Friedrich Merz, premierii britanic și polonez, Keir Starmer și Donald Tusk, după întâlnirea cu Zelenski la Kiev din 10 mai, au declarat că au discutat telefonic și cu Trump, avertizând că Moscova va fi supusă unor noi sancțiuni „masive” dacă va refuza armistițiul.

Vorbind în orașul polonez de graniță Przemysl la întoarcerea din Ucraina, Macron a spus că oferta de discuții directe a lui Putin este „un prim pas, dar nu este insuficient”.

Merz a avut un mesaj similar, numind propunerea „un semn bun”, dar „departe de a fi suficient”. „Mai întâi trebuie să tacă armele, apoi pot începe discuțiile”, a spus cancelarul german.

Pentru John Hardie, specialist în problemele Rusiei la fundația americană „Foundation for Defense of Democracies”, liderul rus „încearcă în continuare să joace la două capete: să-l mulțumească pe președintele Trump, dar în același timp să refuze un armistițiu, dacă nu este însoțit de concesii majore din partea Ucrainei și a Occidentului”.

Președintele american este cel care cere de luni de zile un armistițiu necondiționat, iar președintele Ucrainei a acceptat, renunțând la propria lui cerere privind garanții prealabile de securitate din partea SUA, iar acum mai face un pas și este gata să meargă la negocieri cu Putin.

Analistul american a spus Europei Libere că, în timp ce Putin prin propunerea sa revine la negocierile din Istanbul din 2022, când Rusia a încercat să impună Ucrainei condiții de pace aspre, cel care are de luat cu adevărat o decizie este tocmai Trump: „Va continua să se lase dus de Putin, sau își va respecta avertismentul de a strânge șurubul economic împotriva Rusiei?”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG