Fructele și legumele sunt esențiale pentru o alimentație echilibrată, însă uneori pot conține substanțe care, în cantități mari, pot afecta sănătatea. Printre acestea se numără și nitrații – niște compuși chimici naturali care pot deveni periculoși dacă sunt consumați în exces.
Nitrații sunt îngrășăminte organice care îmbogățesc solul cu substanțe nutritive. Agricultorii îi folosesc pe terenurile pe care le prelucrează pentru a obține o roadă mai mare.
Cele mai expuse legume sunt cele cu frunze verzi – salata, spanacul, varza, sfecla roșie, ridichile, țelina, dar și unele fructe, în special, dacă sunt cultivate în condiții necorespunzătoare.
Deși în sine nitrații nu sunt toxici, în organism sau în timpul păstrării alimentelor, ei pot fi transformați în nitriți, iar aceștia pot duce la probleme de sănătate.
Ce produse sunt verificate la nitrați?
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că, pe parcursul anului 2025, va preleva 710 probe pentru a determina reziduurile de pesticide și 30 probe pentru a determina conținutului de nitrați în produsele vegetale.
În acest an, monitorizarea nitraților se concentrează pe: salată iceberg, spanac (proaspăt, conservat, congelat sau înghețat), rucola, salată proaspătă și preparate pe bază de cereale prelucrate pentru copii.
Pepenii verzi, pepenii galbeni, sfecla roșie, dovleceii și cartofii nu mai sunt verificați pentru conținutul de nitrați.
„Aceste produse au fost excluse din lista produselor cu limite maxime admisibile deoarece conținutul de nitrați din ele este mic, potrivit cercetărilor efectuate de OMS și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor”, a declarat pentru Europa Liberă șefa direcției siguranța produselor alimentare de origine non-animală de la ANSA, Marina Dintiu.
Potrivit specialistei, limita de nitrați admisă în cazul pepenilor verzi este de 60 de miligrame pe kilogram, pe când în frunzele de rucola este de 7.000, în salată – de 5.000 și în spanac – de 3.500.
„Aceste cantități, într-adevăr, pot fi riscante pentru consumator, dar 60 de miligrame este o cantitate foarte mică. Asta nu înseamnă însă că, dacă mănânci salată, faci imediat intoxicație. Spanacul, rucola se consumă în cantități foarte mici”, explică Marina Dintiu.
Poți face intoxicație de la pepene verde?
În perioada când apar pe piață primii pepeni verzi și galbeni, auzim adesea oameni care se plâng că au făcut intoxicație după ce au mâncat din ele.
„Ei nu fac intoxicație neapărat de la harbuz, pentru că, pe lângă el, mai consumă alcool, medicamente și alte produse. Pot face intoxicație de la nitrați în special copiii, pentru că ei sunt mai vulnerabili, dar cauza exactă poate fi stabilită numai prin analize de laborator”, susține Marina Dentiu.
Prevăzători, unii cumpărători merg la piață cu aparate care măsoară cantitatea de nitrați din fructe și legume.
„Limitele din acele aparate nu sunt adaptate la legislația din R. Moldova și, mai degrabă, îi duc în eroare. Nu poți să utilizezi unul și același aparat pentru pepenele verde, apoi – pentru sfeclă. Aparatul se calibrează, trebuie să fie verificat metrologic”, afirmă specialista de la ANSA.
Potrivit ei, cantitatea exactă de nitrați se depistează doar prin analize de laborator. ANSA efectuează în fiecare an verificări, dar nu prelevă probe din fiecare lot de legume sau fructe care ajunge în țară.
„Aceste produse sunt însoțite de acte care confirmă calitatea lor, eliberate de producător. Producătorul sau importatorul trebuie să asigure siguranța acestor produse”, adaugă Marina Dentiu.
Ce faci dacă te-ai intoxicat?
Intoxicația cu nitrați poate provoca greață, vărsături, dureri de cap, amețeli, dificultăți de respirație, cianoză (buze albăstrui) și somnolență sau stare de confuzie.
Dacă tu sau cineva din apropiații tăi aveți astfel de simptome, trebuie să evitați automedicația și să sunați la 112. Intoxicațiile cu nitrați pot deveni rapid periculoase, mai ales la copiii mici.
Între timp, dacă persoana este conștientă, încurajeaz-o să bea apă plată și scoate-o la aer curat. Păstrează alimentele sau apa consumată, pentru ca medicii să le poată analiza. Poți, de asemenea, să depui o sesizare la ANSA.
Cum te ferești de nitrați?
Păstrează la rece produsele vegetale. Temperaturile scăzute diminuează conținutul de nitrați. Evită să mănânci pepeni verzi sau galbeni imediat după ce i-ai cumpărat. Dacă sunt calzi, pot avea o cantitate mai mare de nitrați.
Decojește și curăță legumele înainte de a le consuma. Conținutul de nitrați e mai mare în coaja, cotorul sau codițele lor, de aceea, doar înlăturând aceste părți, poți reduce nitrații cu 15-20%.
Ține legumele frunzoase (salata verde, varza, loboda etc.) în apă rece timp de 1-1,5 ore înainte de consum. Vei reduce astfel nitrații cu 20-30%. Aceeași metodă funcționează și pentru cele rădăcinoase (cartofi, morcovi sau sfeclă).
Adăugă vitamina C. Un strop de lămâie în apă poate ajuta la neutralizarea nitraților.
Fierbe legumele timp de 30-40 de minute. Asta poate reduce semnificativ nitrații: până la 80% – din cartofi, 70% – din morcov și varză și 40% – din sfeclă. Nu uita să arunci apa în care au fiert.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te