Regatul Unit își resetează relațiile comerciale și de apărare cu UE, într-o „nouă eră” a cooperării

Președintele Consiliului European, Antonio Costa, prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de membri ai Marinei Regale la bordul unei fregate în centrul Londrei, după summitul Regatul Unit - UE, pe 19 mai 2025

Marea Britanie și UE au convenit luni asupra celei mai semnificative resetări a legăturilor comerciale și de apărare de la Brexit încoace, după ce perturbarea ordinii globale de către președintele SUA, Donald Trump, a determinat ambele părți să treacă peste „divorțul” lor plin de resentimente.

La aproape nouă ani după ce a votat să părăsească blocul comunitar, Regatul Unit a ajuns la un acord amplu cu Uniunea Europeană, care include un pact de securitate și apărare, mai puține restricții pentru exportatorii britanici de alimente și vizitatori, precum și un nou acord controversat privind pescuitul.

Tarifele impuse de Trump, alături de avertismentele conform cărora Europa ar trebui să facă mai mult pentru a se proteja, au forțat guvernele din întreaga lume să-și regândească legăturile comerciale, de apărare și securitate, apropiindu-l pe premierul britanic Keir Starmer de liderii europeni.

„Noi, europenii, rămânem uniți”

Starmer, care a susținut rămânerea în UE la referendumul pentru Brexit, a mizat și pe faptul că oferirea unor beneficii britanicilor – cum ar fi utilizarea mai rapidă a porților de îmbarcare electronice în aeroporturile UE – va reduce numărul vocilor care îl acuză de „trădare”, precum cea a susținătorului Brexit-ului, Nigel Farage.

Însoțit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președintele Consiliului European, Antonio Costa, la Lancaster House din Londra, Starmer a declarat că acordul marchează „o nouă eră în relația noastră”.

Premierul britanic Keir Starmer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferință de presă în cadrul summitului Regatul Unit–UE, desfășurat pe 19 mai 2025 la Lancaster House, Londra.

Von der Leyen a spus că acordul transmite un mesaj: „Într-o perioadă de instabilitate globală și când continentul nostru se confruntă cu cea mai mare amenințare din ultimele generații, noi, europenii, rămânem uniți”.

Beneficii pentru Regatul Unit

Regatul Unit a declarat că această resetare a relațiilor cu cel mai mare partener comercial al său va reduce birocrația pentru producătorii agricoli, făcând alimentele mai ieftine, va îmbunătăți securitatea energetică și, până în 2040, va aduce aproape 9 miliarde de lire sterline (12,1 miliarde de dolari) în economie, estimată în prezent la circa 2,6 trilioane de lire.

Este al treilea acord pe care Regatul Unit îl încheie în această lună, după cele cu India și SUA. Deși este puțin probabil să ducă la o creștere economică imediată, ar putea spori încrederea mediului de afaceri, atrăgând investiții mult așteptate.

În centrul acestui nou început se află un pact de apărare și securitate care va permite Regatului Unit să participe la achiziții comune și va deschide calea pentru ca firme britanice precum BAE, Rolls-Royce și Babcock să participe la un program de reînarmare a Europei în valoare de 150 de miliarde de euro (167 de miliarde de dolari).

În privința pescuitului, navele britanice și cele din UE vor avea acces reciproc la apele celuilalt timp de 12 ani – o cedare a unuia dintre cele mai puternice atuuri ale Regatului Unit în viitoarele negocieri – în schimbul simplificării continue a birocrației și controalelor la frontieră, care împiedicau micii producători de alimente să exporte în Europa.

În plus, Regatul Unit a fost de acord cu schița unui program limitat care să permită tinerilor din UE și din Marea Britanie să locuiască și să lucreze pe teritoriile celor două părți pentru anumite perioade, detaliile urmând să fie stabilite ulterior. De asemenea, se discută participarea la programul de schimburi studențești Erasmus+.

Acordul, denunțat de opoziția pro-Brexit

Acordul a fost denunțat de Partidul Conservator de opoziție - care era la putere când Marea Britanie a părăsit blocul comunitar și care a negociat ani la rând acordul inițial de părăsire a UE -, motivând că Regatul Unit va trebui acum să accepte regulile UE.

Nigel Farage, liderul partidului Reform UK (de dreapta și pro-Brexit), a numit acordul o „capitulare totală – sfârșitul industriei pescuitului”. Federația Pescarilor Scoțieni a calificat acordul drept un „coșmar”, deoarece pescarii din UE vor putea accesa apele britanice pentru mult mai mult timp decât se așteptau.

Nigel Farage, președinte și deputat din partea partidului Reform UK, vorbește în timpul sesiunii „Întrebări pentru premier” (PMQ) în Camera Comunelor, la Londra, pe 14 mai 2025.

Chris Curtis, parlamentar laburist, a declarat că acordul va corecta unele dintre problemele create de înțelegerea inițială negociată de conservatori după Brexit, menționând că el crede că majoritatea oamenilor își doresc relații mai bune cu UE.

„Este foarte ușor să pretinzi că nu există compromisuri, că poți obține tot ce îți dorești fără să cedezi nimic, dar asta este, evident, o prostie”, a declarat politicianul pentru Reuters.

Consecințe Brexit: o țară divizată și relații otrăvite cu UE

Votul Marii Britanii pentru ieșire din UE la referendumul istoric din 2016 a arătat o țară profund divizată în privința unor subiecte precum migrația, suveranitatea, cultura și comerțul.

Aceasta a declanșat una dintre cele mai tumultuoase perioade din istoria politică britanică, cu cinci prim-miniștri în funcție înainte ca Starmer să preia conducerea în iulie anul trecut, și a otrăvit relațiile cu Bruxellesul.

Sondajele arată că majoritatea britanicilor regretă acum votul, deși nu doresc să revină în UE. Farage, care a militat pentru Brexit timp de decenii, este acum în fruntea sondajelor de opinie din Marea Britanie, ceea ce îi oferă lui Starmer un spațiu de manevră limitat.

Resetarea relațiilor nu elimină toate problemele

Totuși, colaborarea dintre Regatul Unit și puterile europene în privința Ucrainei și a lui Trump a reconstruit încrederea.

În loc să caute o revenire completă la un pilon al UE, cum ar fi piața unică – de teamă să nu provoace furia votanților pro-Brexit, Starmer și-s propus să negocieze un acces mai bun la piață în anumite domenii – o mișcare deseori respinsă de UE ca fiind „alegerea doar a beneficiilor” fără a accepta și obligațiile apartenenței la această piață.

Eliminarea birocrației în comerțul cu produse alimentare a obligat Regatul Unit să accepte supravegherea UE în privința standardelor, însă Starmer susține că merită acceptarea acestui compromis pentru a stimula economia și a reduce prețurile la alimente. Experții în comerț afirmă că încălcarea tabuului privind supravegherea UE în schimbul unui beneficiu concret pentru micile companii și fermieri reprezintă o mișcare politică inteligentă.

În ciuda acordului, economia Marii Britanii va rămâne semnificativ diferită față de perioada de dinaintea părăsirii blocului comunitar. Brexitul a însemnat pierderea a mii de locuri de muncă de către centrul financiar al Londrei, a afectat producția sectorului și a redus contribuțiile fiscale ale acestuia, arată studiile.

După Reuters

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te