Președintele Serbiei Alexandar Vucic oprește exporturile de muniție și spune că livrările vor merge către armata sârbă

Expoziție de arme și echipamente militare la Nis, Serbia, cu ocazia Zilei naționalității sârbe (fotografie de arhivă)

Serbia oprește toate exporturile de muniție, în urma unei decizii a președintelui Aleksandar Vucic, în contextul în care țara balcanică se confruntă cu controverse legate de exporturile către Israel și suspiciunile Moscovei că muniția produsă în Serbia ar fi ajuns în Ucraina.

„Am oprit literalmente totul și aprovizionăm armata noastră”, a declarat Vucic pe 23 iunie, când a fost întrebat de jurnaliști dacă Serbia a ales o tabără în conflictul israeliano-iranian prin exporturile de muniție către Israel.

Vucic le-a spus jurnaliștilor, după o întâlnire cu șeful Statului Major al Forțelor Armate, că exporturile de arme ale Serbiei către Israel, după atacul Hamas din 7 octombrie 2023, erau „un lucru”, iar acum „avem o altă situație”.

La câteva ore după declarațiile lui Vucic, Ministerul Apărării din Serbia a anunțat că orice viitor export de arme produse în Serbia va necesita acordul Consiliului Național de Securitate și permisiunea altor autorități competente.

Serbia s-a confruntat și cu presiuni din partea Moscovei, care a criticat recent poziția Serbiei în privința exporturilor de arme. Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat Serbia că exportă arme către Ucraina prin intermediul unor țări terțe.

„Muniția produsă în întreprinderi din industria de apărare sârbă, în principal pentru sisteme grele cu rază lungă de acțiune, este trimisă către țări NATO, în interesul Ucrainei, sub forma unor seturi complete de piese pentru asamblare”, se arată într-o declarație a SVR din 23 iunie.

„Acest lucru permite Kievului să primească formal produse militare care nu mai sunt sârbești, ci asamblate în fabrici de armament din țări occidentale.”

Ministerul sârb al Apărării nu a răspuns solicitărilor Europei Libere de a confirma sau infirma acuzațiile SVR, care nu au fost comentate nici de Vucic, nici de alți oficiali sârbi.

Potrivit SVR, exporturile de muniție ale Serbiei către Ucraina au tensionat relațiile dintre Belgrad și Moscova.

„Este regretabil că aceste tradiții de prietenie și ajutor reciproc sunt acum anulate de setea de profit și de lașitatea unei politici cu mai multe direcții”, a declarat SVR.

Agenția a susținut că asamblarea și încărcarea muniției produse în Serbia „se face în principal în Republica Cehă și Bulgaria”.

Ministerele de externe din Cehia și Bulgaria nu au oferit comentarii cu privire la acuzațiile Rusiei, în urma solicitărilor Europei Libere.

Compania militară bulgară EMCO Ltd., numită de SVR ca fiind una dintre companiile cărora Serbia le livrează muniție pentru a fi trimisă mai departe în Ucraina, a respins categoric acuzațiile, numindu-le „nefondate”.

„Declarăm că acest lucru nu este adevărat. EMCO nu a exportat niciun material pentru Ministerul Apărării al Ucrainei de aproximativ 10 ani”, a spus compania pentru Europa Liberă.

De mai bine de trei ani, Vucic este presat de Bruxelles și Washington pentru a impune sancțiuni Rusiei după invazia pe scară largă în Ucraina.

În luna mai, el a efectuat prima sa vizită la Moscova de la începerea invaziei și s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, ceea ce a stârnit îngrijorare la Bruxelles.

Președintele rus Vladimir Putin îl salută pe președintele sârb Aleksandar Vucic, la Moscova, 9 mai 2025

Comisia Europeană i-a recomandat pe 8 mai lui Vucic „să se abțină de la a conferi legitimitate agresiunii lui Putin împotriva Ucrainei”.

La începutul lunii iunie, Alexandr Vucic a primit aprecieri din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la Odesa, unde cei doi s-au întâlnit în marja summitului Ucraina-Europa de Sud-Est.

Poziția oficială a Serbiei este că „respectă pe deplin” integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Cu toate acestea, nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, deși este țară candidată la aderarea la UE.

Relatările din presă despre exporturile de muniție ale Serbiei către Ucraina, negate de Vucic și alți oficiali de rang înalt, s-au înmulțit de-a lungul anilor.

În iunie 2024, Financial Times a relatat că exporturile de muniție ale Serbiei care ajung în Ucraina prin țări terțe au totalizat aproximativ 800 de milioane de euro din 2022 încoace.

Comentând aceste estimări, Vucic a declarat că exporturile sunt „o parte a redresării economice a [Serbiei] și importante pentru noi”.

„Da, exportăm muniția noastră”, a spus el într-un interviu pentru Financial Times. „Nu putem exporta nici în Ucraina, nici în Rusia, dar avem multe contracte cu americani, spanioli, cehi și alții. Ce fac ei cu acea muniție, la final, este treaba lor.”

Datele precise despre ce tipuri de arme și echipamente militare și în ce cantități exportă Serbia către Ucraina, Israel sau alte țări nu sunt disponibile public, întrucât în ultimii ani ministerul de resort nu a mai publicat pe site rapoartele anuale privind autorizațiile de export emise.

Un articol de Mila Manojlovic de la Serviciul balcan al Europei Libere, tradus de Europa Liberă Moldova

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te