Linkuri accesibilitate

Colegiu, registru unic și atestare periodică: Parlamentul reglementează profesia de psiholog


Legea prevede că statul va asigura asistență psihologică gratuită mai multor categorii social-vulnerabile, printre care copii în situații de risc sau victimele violenței domestice.
Legea prevede că statul va asigura asistență psihologică gratuită mai multor categorii social-vulnerabile, printre care copii în situații de risc sau victimele violenței domestice.

Deputații au adoptat joi, 22 mai, în lectura a doua, un proiect de lege care reglementează activitatea psihologilor din R. Moldova. Noile prevederi stabilesc, printre altele, crearea unui colegiu național și a unui registru unic al specialiștilor autorizați, indiferent de regimul de activitate.

Normele mai stabilesc principiile, condițiile de exercitare, drepturile și obligațiile psihologilor. Prin noua lege, data de 22 mai a fost instituită ca ziua profesională a psihologilor.

Inițiativa legislativă, votată de 59 de deputați, aparține deputatei PAS Liliana Grosu, a fost elaborată alături de experții Daniela Sîmboteanu și Virginia Rusnac și consultată cu reprezentanți ai societății civile și mediului academic.

Documentul adoptat de deputați definește noțiuni de bază precum asistență psihologică, supervizare, psihoterapie sau psiholog de liberă practică. Sunt stabilite și treptele de specializare: psiholog practicant, specialist și principal - fiecare cu criterii clare de acces.

Psihologii vor activa pe baza unor principii precum profesionalismul, integritatea și respectul față de drepturile beneficiarilor, potrivit unui amendament adoptat de deputați.

Noua lege oferă psihologilor dreptul de a refuza serviciile în caz de agresiune sau defăimare și de a cere repararea prejudiciilor suferite.

Prevederile instituie Colegiul Național al Psihologilor din Republica Moldova și stabilesc că acesta va fi o instituție apolitică, autonomă și independență, cu competențe în reglementarea, autorizarea, controlul și supravegherea exercitării profesiei de psiholog.

Legislația mai instituie un sistem de atestare a psihologilor, cu o periodicitate de cel puțin 5 ani.

Potrivit legii, statul va asigura acces gratuit la servicii psihologice pentru mai multe categorii social-vulnerabile, printre care:

  • copii cu dificultăți de incluziune școlară;
  • tinerii între 14 și 35 de ani în scopul integrării sociale;
  • beneficiarii de servicii sociale sau medicale;
  • victimele violenței domestice;
  • persoanele afectate de situații excepționale,

În prezent, în Republica Moldova activează aproximativ 1.000 de psihologi în sistemul public și domeniile educație, sănătate, asistență socială, justiție sau ordine publică.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG