Liderul conservator a preluat funcția în urmă cu o săptămână, după ce a câștigat alegerile în februarie, punând capăt unei perioade de șase luni în care cel mai populat stat membru al Uniunii Europene nu a avut un guvern cu majoritate parlamentară. El a întreprins deja mai multe vizite la aliați din UE și a fost la Kiev împreună cu omologii săi din Franța, Polonia și Marea Britanie.
„Europa așteaptă ceva de la noi”, a spus Merz în primul său discurs de politică generală în fața Bundestagului și a promis că „le vom oferi partenerilor și prietenilor noștri fiabilitate și predictibilitate”.
Germania va fi mai vocală
Noul cancelar a declarat că „vremurile în care Germania se abținea, pur și simplu, în chestiuni semnificative de politică europeană ar trebui să apună”, o referire aparentă la diviziunile interne care au afectat coaliția tripartită a predecesorului Olaf Scholz, înainte de prăbușirea acesteia în noiembrie. Noul guvern reunește blocul de centru-dreapta al lui Merz (Uniunea Creștin-Democrată) și Partidul Social Democrat al lui Scholz (de centru-stânga).
Oficialul german a vorbit cu o zi înainte de eventuala întâlnire la Istanbul a delegațiilor din partea Ucrainei și Rusiei pentru discuții de pace, la mai bine de trei ani de la începutul celui mai sângeros conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Fără o „pace impusă” și „subjugarea” Ucrainei
„Cine crede că Rusia s-ar mulțumi cu o victorie asupra Ucrainei sau a unor părți din Ucraina, ori cu anexarea unor regiuni, se înșală”, a spus Merz. El a menționat diversele eforturi ale Rusiei de destabilizare și a respins ideea unei „păci impuse” sau a „subjugării” Ucrainei. „Sperăm, și toți lucrăm din greu pentru asta, ca această poziție clară să fie împărtășită nu doar în Europa, ci și de partenerii noștri americani”, a adăugat Merz.
Deși anterior a criticat public administrația Donald Trump ca nefiind un aliat de încredere, în discursul de miercuri cancelarul german i-a mulțumit președintelui american pentru sprijinul în promovarea unui armistițiu necondiționat de 30 de zile în Ucraina.
„O astfel de încetare a focului poate deschide o fereastră în care negocierile de pace devin posibile”, a spus Merz în fața parlamentului. „Este extrem de important ca Occidentul politic să nu se lase divizat și, prin urmare, voi depune toate eforturile pentru a realiza cea mai mare unitate posibilă între partenerii europeni și americani”.
„Acest război teribil și rezultatul său nu vor determina doar soarta Ucrainei. Rezultatul acestui război va determina dacă legea și ordinea vor continua să prevaleze în Europa și în lume sau dacă tirania, forța militară și simplul drept al celui mai puternic vor prevala”, a adăugat Merz.
„Cea mai puternică armată din Europa”
După ce a câștigat alegerile în februarie, Friedrich Merz a promis să sporească rolul Germaniei pe scena mondială și să consolideze armata prin creșterea cheltuielilor pentru apărare.
Chiar înainte de a prelua oficial funcția, noua coaliție guvernamentală a adoptat în parlament planuri care permit creșterea cheltuielilor pentru apărare prin relaxarea regulilor stricte privind îndatorarea și prin crearea unui fond uriaș pentru infrastructură, destinat stimulării unei economii stagnante.
„Guvernul va asigura în viitor toate finanțările necesare pentru ca Bundeswehr-ul să devină cea mai puternică armată convențională din Europa,” a afirmat miercuri Merz în fața deputaților. „Prietenii și partenerii noștri așteaptă asta de la noi; mai mult decât atât, o cer cu adevărat.”
Armata germană a fost neglijată ani la rând înainte ca Scholz, la scurt timp după ce Rusia a declanșat invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, să promită creșterea cheltuielilor de apărare până la actualul obiectiv NATO de 2% din PIB și să anunțe crearea unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei.
Germania a atins acest obiectiv datorită fondului, dar acesta va fi epuizat până în 2027.
Merz a declarat că „ne vom îndeplini angajamentele”, atât în interesul Germaniei, cât și al NATO, dar nu a abordat cererea SUA ca aliații să-și crească investițiile în apărare la 5% din PIB.
„O locomotivă a creșterii economice”
El a recunoscut că securitatea și influența Germaniei în lume „stau și cad odată cu forța noastră economică”. A promis reducerea birocrației, avansarea digitalizării, reduceri de taxe pentru companii și promovarea mai multor acorduri comerciale ale UE.
„Vom face totul pentru a readuce economia Germaniei pe traiectoria creșterii,” a spus el. „Vrem să investim și să reformăm... prin eforturile noastre proprii, putem redeveni o locomotivă de creștere pe care lumea o privește cu admirație”, a subliniat Friedrich Merz .
După AP și Reuters
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te