Recent, feroviarii și-au ridicat integral salariile pentru luna decembrie 2024. Administrația întreprinderii de stat speră că în luna iulie va reuși să achite lefurile pentru ianuarie 2025, cu un fond salarial de circa 35 milioane de lei.
De la 5.000 la 3.900 de angajați
Disponibilizările și optimizările din ultimele luni au condus la reducerea fondului salarial de la aproximativ 35 de milioane de lei, în ianuarie, la 24 de milioane, în iunie, a spus Europei Libere șeful CFM, Serghei Cotelnic.
De la circa 5.000 de angajați, acum câteva luni, numărul angajaților s-a redus până la aproape 3.900. De asemenea, s-a pus moratoriu pe angajări, fiind încurajată cumularea funcțiilor, acolo unde este posibil.
Datoriile încă mari pe care le are întreprinderea (nu doar la plata salariilor) face ca majorarea lefurilor feroviarilor, promisă anterior, să rămână incertă, susține directorul CFM. Suma tuturor restanțelor salariale rămâne mare – peste 150 de milioane de lei.
Serghei Cotelnic a precizat că, pentru a continua măsurile de optimizare, CFM urmează să facă „reforme nepopulare și complicate”, cum ar fi comasarea unor subdiviziuni din regiunile de nord și de sud.
Interes scăzut pentru activele scoase la vânzare
Din aprilie, CFM încearcă să vândă o serie de active vechi sau scoase din uz – în jur de 85 de locomotive, peste 40 de vagoane, zeci de boghiuri etc. Până acum, a reușit să vândă în Uzbekistan și companiei Metalferos șase locomotive, cu un preț mediu de 1,2 milioane de lei, și câteva vagoane. „Nu se vând, din păcate, așa cum ne-am dori”, a spus Europei Libere Serghei Cotelnic.
În ultima perioadă, CFM aproape că și-a dublat profiturile, până la peste 40 de milioane de lei în iunie, față de circa 22 de milioane – în ianuarie. Administrația întreprinderii spune că a crescut ușor transportul intern de mărfuri și speră că, odată cu creșterea volumelor dinspre și spre Ucraina, în perioada următoare vor crește și veniturile.
Autorități: Statul nu va ajuta la nesfârșit
Pentru Mircea Păscăluță, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, diminuarea datoriilor de la 12 la șase luni este un succes. Până nu demult, situația era dramatică, a spus responsabilul într-o discuție cu Europa Liberă.
Recent, din bugetul de stat au fost alocate 50 de milioane de lei pentru acoperirea prestațiilor sociale în locul CFM, pentru a scădea din presiunea financiară asupra companiei. Acești bani, însă, nu au ajuns încă la destinatari, potrivit sindicatelor de ramură.
„CFM estimează că, în vara-toamna acestui an, vor crește volumele de mărfuri transportate, iar veniturile obținute vor fi direcționate, în primul rând, la plata datoriilor salariilor”, a spus Mircea Păscăluță.
Totuși, reprezentantul ministerului de resort spune că statul nu va putea acoperi la nesfârșit cheltuielile salariale, obiectivul fiind ca CFM să devină „o companie reformată, de tip european”.
Sindicate: Situația rămâne complicată
În iarna-primăvara acestui an, feroviarii au protestat la Chișinău și în unele stații din țară. Manifestanții au cerut să fie achitate și majorate salariile și să fie respectate prevederile noului Cod feroviar privind investițiile statului în dezvoltarea infrastructurii feroviare.
Liderul Federației Sindicate a Feroviarilor, Ion Zaporojan, a spus Europei Libere că, deși s-a intrat pe o pantă pozitivă la plata salariilor restante, situația din sector rămâne complicată. Alte acțiuni de protest nu sunt planificate.
Potrivit lui Zaporojan, sindicatele sunt mulțumite că guvernarea a reacționat la revendicările lor: a alocat 85 de milioane de lei pentru reabilitarea tronsonului feroviar de la Văleni, a oferit o mie de tone de motorină din Rezerva de Stat și planifică să includă în bugetul pentru anul 2026 investiții importante pentru întreținerea infrastructurii feroviare.
Totuși, autoritățile nu au reușit să majoreze salariul minim la CFM, acesta rămânând la nivelul de 3.500 de lei, față de 5.500 de lei, cât este pe țară. Cel mai probabil, va fi revizuit în toamnă, a spus Ion Zaporojan.
CFM trece în ultimii ani printr-o criză profundă, generată de lipsa investițiilor vreme de mai bine de un deceniu, potrivit guvernării actuale. Criza s-a adâncit și mai mult pe fondul războiului din Ucraina, care a dus la prăbușirea volumelor de mărfuri transportate.
În februarie 2024, Parlamentul a adoptat un nou Cod feroviar, care prevede, între altele, crearea unei întreprinderi responsabile de întreținerea infrastructurii și a alteia, pentru gestionarea transportului feroviar de pasageri. Delimitarea încă nu a fost făcută.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te