Linkuri accesibilitate

Cum decurge tranziția serviciilor de furnizare de la Moldovagaz la Energocom și când vor veni noile facturi pentru gaze


Moldovagaz urmează să predea companiei de stat Energocom rolul de furnizor de serviciu public, conform unei decizii ANRE, măsură calificată drept „injustă” de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.
Moldovagaz urmează să predea companiei de stat Energocom rolul de furnizor de serviciu public, conform unei decizii ANRE, măsură calificată drept „injustă” de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Pentru a prelua de la Moldovagaz (compania-fiică a gigantului rus Gazprom) atribuțiile de furnizare a gazelor și de facturare, compania de stat Energocom a fondat Sucursala Furnizare, condusă de ex-directorul Victor Bînzari. Tranziția ar trebui să aibă loc de la 1 august, dar părțile încă negociază.

Sucursala va avea aproximativ 150 de angajați și ar putea folosi încă cel puțin un an sistemele Moldovagaz. Viitoarea echipă va include o parte din actuali lucrători de la Moldovagaz.

Acum două luni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a desemnat, pentru o perioadă de 3 ani, compania de stat Energocom în calitate de furnizor de serviciu public în locul Moldovagaz. Decizia a fost luată pentru a onora angajamentele asumate de R. Moldova față de UE prin Pachetul III Legislativ Energetic privind separarea transportului și furnizării gazelor către consumatori (unbundling).

Măsura a fost calificată drept „injustă” de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. Compania moldo-rusă urma să facă această separare până la finele anului 2026, dar guvernarea a grăbit procesul. Premierul Dorin Recean a declarat anterior că autoritățile vor ca de furnizarea gazului în R. Moldova să fie responsabilă „o companie a statului, și nu una controlată de Rusia”.

Energocom nu are încă o bază de date

Directorul Energocom, Eugen Buzatu, a spus Europei Libere că este prematur să ofere detalii despre cum decurge tranziția atribuțiilor: „Noi suntem în negocieri [cu Moldovagaz] și o să facem tot posibilul ca cetățenii să nu întâmpine niciun disconfort”.

La rândul său, șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că, în continuare, se negociază un contract de prestare a serviciilor de facturare.

„Energocom nu are acum o bază de date și nu poate oferi servicii, în timp ce Moldovagaz dispune de ea și de infrastructura necesară. [...] De aceea, negociem pe partea ce ține de prestarea serviciilor și rolul părților în acest proces”, a declarat Ceban Europei Libere.

El a explicat că Moldovagaz nu poate să-i dea Energocom baza sa de date și îi va transmite doar contractele pe care le are semnate cu beneficiarii. Ceban mai spune că noului furnizor îi va lua timp să-și facă un propriu sistem de deservire a consumatorilor: „Cred că va contrata serviciile noastre pentru 12 luni înainte”.

Se caută un sediu

Șeful noii sucursale, Victor Bînzari, a precizat că discuțiile cu Moldovagaz și cu alte instituții sunt „intense”. Potrivit lui, compania caută acum soluții pentru softuri, inclusiv pentru sistemul de Billing – colectarea și facturarea serviciilor.

De asemenea, acum este căutat un spațiu potrivit, cu suprafața de circa 2.500 m.p., care să-i adune sub același acoperiș pe toți angajații Energocom, inclusiv ai Sucursalei Furnizare.

Cel mai probabil, preluarea atribuțiilor de la Moldovagaz va fi anunțată pe 4 august, dar activitatea pro-propriu zisă va începe la 1 septembrie. „Primele facturi de la Energocom vor ajunge la beneficiari în luna octombrie”, a spus Bînzari pentru Europa Liberă.

În scurt timp, ar trebui să fie gata modelul facturii și logoul care va apărea pe el.

Întrebat care sunt costurile tranziției, șeful Sucursalei Furnizare a evitat să numească o cifră, spunând că în două săptămâni vor fi făcute achizițiile necesare pentru funcționarea instituției în contextul noilor atribuții.

Energocom urmează să preia circa 830.000 de consumatori finali, care sunt deserviți acum de Moldovagaz.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG