Un aliat apropiat al cancelarului conservator Friedrich Merz, care vrea un rol mai mare pentru Germania în apărarea Europei, Wadephul vine la Chișinău pe 1 iulie în urma unei vizite la Kiev, unde a acuzat Rusia că urmărește „subjugarea” Ucrainei și a declarat că președintele Vladimir Putin nu are nicio intenție reală de a negocia încheierea războiului.
În vârstă de 62 de ani, noul ministru german de Externe care și-a început mandatul împreună cu întregul cabinet Merz pe 6 mai este un susținător ferm al Ucrainei. Prin declarația sa de la Kiev s-a alăturat unui val de critici îndreptat împotriva Kremlinului, care nu dă niciun semn că ar fi de acord să pună capăt celui mai lung și sângeros conflict european de după al Doilea Război Mondial.
„Putin vrea să subjuge întreaga Ucraină și, în același timp, să răspândească teroare în întreaga Europă”, a spus șeful diplomației germane după ce a vizitat scena unui atac rusesc proaspăt asupra capitalei ucrainene, adăugând că „așa-zisa disponibilitate” a lui Putin de a negocia pacea „este doar de fațadă”.
Rol de lider pentru Germania în apărarea Europei
Cu experiență militară în spate - a servit în armata germană (Bundeswehr) între 1982 și 1986 și este locotenent-colonel în rezervă n- Wadephul este atât adeptul trimiterii de ajutoare militare germane mai mari pentru Ucraina, cât și al modernizării forțelor armate din propria țară și al reintroducerii serviciului militar obligatoriu în Germania.
Este de multă vreme un apropiat al cancelarului Merz, împreună cu care fac parte din Uniunea Creștin-Democrată (CDU). Iar odată cu numirea lui Wadephul în fruntea ministerului german de Externe, CDU revine la conducerea diplomației germane pentru prima dată în aproape 60 de ani. Este și pentru prima dată în ultimele decenii când guvernul Germaniei și ministerul de Externe sunt controlate de același partid.
Dar Wadephul, care a fost până acum unul principalii experți de politică externă ai Parlamentului german în calitate de parlamentar (din 2009) și vicepreședinte al grupului CDU/CSU în Bundestag, colaborează bine cu ministrul social-democrat al Apărării, Boris Pistorius, și se crede că cei doi vor juca un rol-cheie în noul Consiliu Național de Securitate al Germaniei.
Crearea acestui Consiliu a fost unul din angajamentele principale ale coaliției de guvernare pe care creștin-democrați și social-democrații germani au reînființat-o după alegerile parlamentare din februarie. Rolul Consiliului este de a accelera achizițiile din domeniul apărării, a întări capacitatea de luptă a Germaniei, dar și pentru a promova interesele Berlinului în cadrul UE și pe scena internațională.
Pe urmele Annalenei Baerbock
„Cred că trebuie să fie clar pentru toți, mai ales pentru Vladimir Putin, că suntem alături de Ucraina”, declara Wadephul la începutul mandatului într-un interviu pentru postul german Deutsche Welle.
Adept al unui rol activ al țării sale în UE și NATO, el a spus că Germania își va elabora politica față de Ucraina în coordonare cu partenerii europeni. Va încerca să implice mai activ Statele Unite în identificarea unei soluții de pace, dar „Europa trebuie să facă mai mult pentru propria apărare, iar Germania va juca un rol de lider în acest sens”.
La Chișinău, Wadephul vine în prima sa vizită la scurt timp după vizita de rămas bun făcută în aprilie de predecesoarea sa în fruntea ministerului german de Externe, Annalena Baerbock.
Declarațiile lui Baerbock au conținut și promisiunea că, un mare program german de 500 de miliarde de euro pentru apărare, va conține și fonduri pentru „stabilizarea Republicii Moldova” pentru că acest lucru „ne ajută și pe noi să ne asigurăm pacea”.
Este de așteptat ca mesajul lui Wadephul să nu se deosebească prea mult, iar el să se pronunțe, de asemenea, în sprijinul integrării europene a R. Moldova și al guvernării pro-europene în frunte cu președinta Maia Sandu și PAS, având în vedere și faptul că fac parte din aceeași familie politică pan-europeană de centru-dreapta, dar și poziția lor asemănătoare față de amenințarea rusă.
„Credința creștină mă ajută să mă orientez”
Faptul că noul șef al diplomației germane merge la Chișinău tocmai la catedrală și se întâlnește cu lideri de confesiuni nu este întâmplător.
Protestantul de 62 de ani, membru al unui partid cu cuvântul „creștin” în denumire, se consideră un credincios fervent. La învestirea ca ministru, în mai, a ales, ca și majoritatea colegilor de cabinet de centru-dreapta, să-și încheie jurământul cu propoziția „Așa să-mi ajute D-zeu”.
Într-un interviu din Frankfurter Algemeine Zeitung, cam tot atunci, Wadephul a spus: „Sunt mândru că credința creștină îmi dă încredere și orientare”.
Chiar dacă Germania se numără printre democrațiile seculare stricte, iar preoții nu sunt așa vizibili în viața statului ca în unele țări est-europene, Wadephul nu este primul politician de prim rang de acolo care are o relație foarte apropiată cu creștinismul.
Fosta cancelară Angela Merkel, fiica unui pastor luteran din estul Germaniei, se declară și ea o persoană credincioasă. În mod memorabil, când a plecat din funcție, la un concert al fanfarei militare organizat numai pentru ea, Merkel a ales în repertoriu, pentru final, un cântec bisericesc: Grosser Gott, Wir Loben Dich.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te