Linkuri accesibilitate

Promisiunile lui Putin pentru teritoriile ocupate nu sunt realiste, spun ucrainenii


Clădirea unui e spital din Mariupol, Ucraina, după un atac rusesc în martie 2022.
Clădirea unui e spital din Mariupol, Ucraina, după un atac rusesc în martie 2022.

În una dintre cele mai belicoase și provocatoare declarații ale sale, pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, președintele Vladimir Putin a spus la sfârșitul lunii trecute că „unde pășește soldatul rus, acolo e pământ rusesc.”

Pretențiile Moscovei depășesc cu mult teritoriile pe care trupele sale le controlează efectiv în Ucraina, la peste 40 de luni de la începutul invaziei pe scară largă. În septembrie 2022, Vladimir Putin a declarat fără temei că patru regiuni ucrainene ocupate parțial — Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk — aparțin Rusiei.

Oricum, afirmația sugerează că Putin ar putea încerca să ocupe și mai mult teritoriu în Ucraina, unde soldații ruși și autoritățile de ocupație sunt acuzați că încearcă să șteargă identitatea culturală ucraineană și sunt învinuiți de tortură, abuzuri, răpiri și alte crime.

În același timp, Rusia promite public să îmbunătățească viața locuitorilor din regiunile pe care le controlează. La o ședință de guvern pe 30 iunie, Putin a declarat că nivelul de trai în zonele ocupate din Ucraina ar trebui să ajungă la media din Rusia până în 2030.

„Nicio șansă”, spun activiștii ucraineni și oficialii din acele regiuni.

Ei susțin că, deși obiectivul lui Putin pare modest, nu este deloc realist, din cauza obstacolelor majore create chiar de țara invadatoare. De asemenea, ei dau exemplul Crimeei, unde nivelul de trai este în continuare mai scăzut, la peste 11 ani după ce Rusia a preluat controlul peninsulei de la Marea Neagră, fără distrugerile pe care le-a provocat în Ucraina continentală.

O echipă de construcții lucrează la ceea ce a mai rămas dintr-o clădire din Mariupol, ocupat de ruși, Ucraina, 16 august 2023.
O echipă de construcții lucrează la ceea ce a mai rămas dintr-o clădire din Mariupol, ocupat de ruși, Ucraina, 16 august 2023.

La ședința de luna trecută, Putin a vorbit despre necesitatea de a reconstrui sau renova școli, stadioane, spitale, centre culturale, drumuri, locuințe și altele, și a spus că se desfășoară o „muncă ritmică și sistematică” la aproximativ 300 de proiecte incluse în programul de dezvoltare.

Există puține dovezi că acest lucru se întâmplă efectiv în partea ocupată de ruși a regiunii Herson, potrivit lui Serhii Rybalko, deputat în legislativul regional din orașul Herson, capturat de forțele ruse la începutul invaziei și recucerit ulterior de Ucraina în 2022.

Rusia controlează majoritatea terenurilor de pe malul stâng al râului Nipru, care traversează regiunea, în timp ce Ucraina deține malul drept.

„Nu există nicio restaurare, nicio construcție de școli sau altceva,” a declarat Rybalko pentru RFE/RL.

El a adăugat că perspectivele de dezvoltare sub ocupația rusă sunt sumbre, mai ales din cauza distrugerii masive a barajului Kahovka de pe Nipru, în 2023, despre care Ucraina spune că Rusia este responsabilă.

„Herson este o regiune agricolă” iar agricultura este în „declin total” în prezent, a spus Rybalko, explicând că distrugerea barajului și lipsa irigațiilor au afectat grav creșterea animalelor și cultivarea legumelor. „Nu există irigații — asta înseamnă că regiunea se transformă rapid într-un deșert.”

El a adăugat că mulți fermieri care închiriază terenuri în partea ocupată de ruși a regiunii nu au reușit să plătească chiria pentru 2024 și este posibil să nu poată plăti nici în acest an. „Așa că nimeni nu va munci, nu se vor plăti taxe și nu va exista nicio dezvoltare a acestui teritoriu”, a spus el.

Un alt obstacol în calea relansării economice în regiune este, potrivit lui Rybalko, tendința guvernului rus de a favoriza companiile de stat și proiectele impuse de sus, în loc să sprijine afacerile mici și mijlocii, care au fost esențiale pentru economia regiunii Herson în trecut.

„Putin se teme de dezvoltarea clasei de mijloc. Se teme de oamenii care pot gândi singuri”, a spus el.

Între timp, ucrainenii — în special tinerii — continuă să plece din zonele de pe malul stâng ocupate de ruși și „nu vine nimeni din Rusia să-i înlocuiască, toată lumea se teme”, a mai adăugat el.

Barajul Kakhovka a fost distrus de o explozie în iunie 2023.
Barajul Kakhovka a fost distrus de o explozie în iunie 2023.

„Nicio persoană normală nu va veni într-o zonă în care, practic, au loc acțiuni militare”, a spus el, adăugând că, deși pare puțin probabil să se întâmple prea curând, Ucraina ar putea recâștiga în cele din urmă controlul.

Zaporijjea, situată între Herson și Donbas, este o altă regiune parțial ocupată de ruși, dar Ucraina deține în continuare capitala regiunii. Partea de sud, de pe coasta Mării Azov, este esențială pentru „coridorul terestru” deținut de ruși care leagă Rusia de Crimeea, altfel conectate doar printr-un pod atacat de Ucraina de mai multe ori.

La întâlnirea din 30 iunie, Putin a reiterat afirmația că Marea Azov este acum „o mare internă a Rusiei”, deoarece Rusia controlează în prezent toate terenurile din jurul său, și a spus că 5.400 de kilometri de drumuri care formează un inel în jurul mării au fost renovate.

Andrii Orlov, directorul Centrului pentru Dezvoltarea Strategică a Teritoriilor, un think tank cu sediul inițial în Melitopol, oraș ocupat de ruși din regiunea Zaporijjea, a spus că cifrele ar putea fi exagerate și că majoritatea lucrărilor de renovare a drumurilor au fost făcute în Rusia sau Crimeea, nu în zonele recent ocupate.

Orlov a spus că declarațiile lui Putin au avut scopul de a asigura locuitorii că Rusia va „crea o viață bună” pentru ei, însă rapoartele oficiale ale autorităților de ocupație arată „foarte clar că există probleme mari” — printre acestea, corupția endemică și un „deficit evident de personal”, a acuzat el.

Ca și alți ucraineni cu care RFE/RL a vorbit pentru acest reportaj, Orlov se află în prezent pe teritoriul controlat de Ucraina. Mai multe afirmații ale oficialilor ruși și ucraineni nu au putut fi verificate independent din cauza lipsei accesului în teritoriile ocupate de ruși.

Corupția și lipsa personalului sunt probleme și în Mariupol, portul de la Marea Azov din regiunea Donețk, pe care Rusia l-a cucerit în mai 2022, după un asediu lung și devastator care a lăsat mare parte din oraș în ruine.

Un centru medical de diagnostic a fost dotat cu echipamente moderne, „dar nu sunt suficienți medici — nu este nimeni care să facă diagnosticele,” a declarat Petro Andriușcenko, fost consilier al primarului din Mariupol și acum șef al Centrului pentru Studiul Ocupației, pentru RFE/RL.

Renovarea unei piscine publice din Mariupol a fost întârziată din cauza „furtului întregului echipament” care a rămas intact după ce această facilitate „ultramodernă” a fost deteriorată în timpul asediului, a mai spus Andriușcenko.

Locuințele sunt o problemă majoră în Mariupol, un oraș cu aproximativ 425.000 de locuitori înainte de invazia la scară largă din februarie 2022, mulți cetățeni locuind în blocuri de apartamente care au fost avariate sau distruse în timpul asediului.

„Au fost în total 2.500 de clădiri rezidențiale, 500 au fost demolate, restul sunt ruine — aproape toate locuințele necesită reparații, iar oamenii încă locuiesc acolo,” a spus Andriușcenko. „Și mai există și locuințe neocupate. Reconstrucția acestor clădiri este blocată.”

Nivelul de trai

Ucrainenii privesc către Crimeea ca pe un indicator al capacității Moscovei de a susține economia și de a îmbunătăți nivelul de trai în teritoriile continentale ale Ucrainei pe care le controlează — presupunând că Kievul nu le va recuceri prin război sau diplomație în următorii ani.

Rusia „a alocat o sumă considerabilă de bani pentru Crimeea... Autoritățile de ocupație spuneau că Crimeea se va descurca fără subvenții [de la Moscova] după cinci ani, apoi au spus șapte ani,” a declarat Evhenia Horiunova, analist politic din peninsulă, pentru RFE/RL. „Însă Crimeea rămâne o regiune subvenționată” a cărei economie „nu a devenit autosustenabilă.”

Mai mult, Horiunova a spus că salariul mediu în Crimeea este mult mai mic decât media din Rusia. „Adică nivelul de trai nu s-a îmbunătățit — nu este mai bun decât înainte.”

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG