De peste două ori mai mulți alegători în R. Moldova în prima zi de vot pentru turul doi al prezidențialelor românești. Votul continuă

O alegătoare, votând în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România, Chișinău, 16 mai 2025.

Peste 28.000 de alegători din R. Moldova au votat vineri, în prima zi de vot în diaspora pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din România — de peste două ori mai mulți decât în turul întâi, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente de la București.

Cei mai mulți s-au prezentat la secțiile din Chișinău, precum și în orașele Ialoveni, Hîncești, Stăuceni și Orhei.

În R. Moldova, procesul de vot a început vineri, 16 mai, la 7:00 dimineața. Moldovenii mai pot vota astăzi și duminică, 18 mai, de la 7:00 până la 21:00. Se votează timp de trei zile în întreaga diaspora românească, iar în țară votul are loc doar în ziua de duminică.

O prezență mare la urne în R. Moldova îl avantajează pe proeuropeanul Nicușor Dan, care a câștigat aici în mod convingător, în primul tur de scrutin, pe 4 mai. Dar o prezență mare în diaspora în general, îl poate avantaja pe candidatul extremei drepte, George Simion, care a câștigat masiv în diaspora occidentală.

Prezență dublă în diasporă față de primul tur

Aproape 219.000 de români din străinătate au votat până vineri la ora 22:00 în turul II de scrutin al prezidențialelor din România. Vineri, pe 2 mai, în prima zi a a turului întâi, până la 22:00 votaseră 115.000 de persoane.

Cei mai activi alegători sunt din Marea Britanie, Italia, Germania, Republica Moldova și Spania.

Rata prezenței la urne este deosebit de importantă în acest tur de scrutin, iar matematica electorală sugerează că de ea depinde cine va învinge, având în vedere decalajul mare între scorul din primul tur.

Simion a obținut atunci aproape 41% din voturi, iar Dan – sub 21%, diferența între ei fiind de circa două milioane de voturi. Calculele arată că Dan poate învinge dacă scoate la vot în țară, dar și în R. Moldova un număr mare de alegători care nu au participat la primul tur de scrutin.

În primul tur de scrutin, în R. Moldova au votat un număr record de aproape 91 de mii de alegători români, majoritatea sprijinindu-l pe Dan și ajutându-l să ajungă în turul doi.

Unde pot vota în turul doi, în R. Moldova?

La oricare din cele 64 de secții de votare deschise în R. Moldova, prin înscrierea pe listele electorale suplimentare.

Cele mai multe secții, anume 38, se află în regiunea de centru, dintre care 20 în Chișinău. Pentru moldovenii cu cetățenie română din nord au fost deschise 18 secții de votare, în vreme ce în sud au fost organizate doar 8.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 și 21:00, timp de trei zile, iar dacă la ora închiderii, duminică, vor mai fi alegători la coadă, programul va putea fi prelungit până la 23:59, la fel ca în întreaga diaspora.

Pentru a putea vota, cetățenii români au nevoie de un act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării. Este vorba de cartea de identitate fizică sau electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul, inclusiv cel electronic, diplomatic, de serviciu sau simplu.

Candidații la prezidențialele românești și R. Moldova

Nicușor Dan, care este și primar în București și candidează independent, a spus mereu în campanie că va sprijini Republica Moldova, iar sprijinul se referă atât la integrarea ei europeană, cât și la apărarea în fața unor amenințări de securitate.

La dezbaterile electorale, Dan a pledat pentru strângerea legăturilor energetice, economice și de transport cu R. Moldova. Are sprijinul partidului de guvernământ din R. Moldova, Acțiune și Solidaritate (PAS), al președintei Maia Sandu și altor lideri de la Chișinău, văzând văd în el un politician care vrea ca România să rămână un membru sigur al UE și NATO.

George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), dimpotrivă a menținut o politică a condiționării sprijinului pentru R. Moldova, spunând că România trebuie să primească ceva în schimb.

Este susținut deschis doar de partidul „Democrația Acasă”, o formațiune nesemnificativă condusă de Vasile Costiuc, dar niciun politician proeminent nu l-a sprijinit.

Cunoscut pentru manifestările sale unioniste din anii 2010-2018 în R. Moldova și interdicțiile frecvente de intrare pe teritoriul moldovean, Simion nu poate călători nici acum în R. Moldova, dar nici în Ucraina, fiind văzut în ambele țări drept un risc la adresa securității. O cerere de a-i fi anulată interdicția de călătorie va fi examinată de o instanță de la Chișinău chiar a doua zi după alegeri, pe 19 mai.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te