Parlamentul Germaniei votează noul guvern, condus de cancelarul conservator Friedrich Merz

Următorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, înainte de o ședință a alianței sale conservatoare CSU/CDU la Berlin, pe 5 mai 2025

Conservatorul Friedrich Merz urmează să fie învestit în funcția de cancelar al Germaniei, pe 6 mai, în urma unui vot pentru guvernul său de coaliție pe care trebui să-l dea în parlamentul de la Berlin majoritatea formată de alianța sa CDU/CSU și social-democrații de centru-stânga (SPD).

Merz preia frâiele puterii, în urma alegerilor parlamentare anticipate din februarie câștigate de partidul său, într-un moment critic: economia Germaniei trece prin cea mai lungă recesiune din ultimele decenii, relațiile cu principalul aliat în domeniul securității, Statele Unite, se deteriorează, iar extrema dreaptă câștigă teren.

Există așteptări uriașe de la Merz pentru a da dovadă de viziune și leadership, după ce precedenta coaliție de guvernare condusă de fostul cancelar social-democrat, Olaf Scholz, din care au făcut parte și conservatorii, dar și liber-democrații, s-a prăbușit în noiembrie anul trecut, din cauza neînțelegerilor privind politicile economice și fiscale.

„Lumea cere de mult timp ca Germania să-și asume conducerea, iar acum nu mai este loc de ezitare”, a spus într-o analiza agenției Reuters Sudha David-Wilp de la German Marshall Fund din SUA.

„Tot ceea pe ce s-a sprijinit Germania postbelică în ultimele opt decenii nu mai este valabil, fie că vorbim despre piețe deschise și comerț liber, fie despre prezența militară americană în Europa”, a spus analistul.

Turbulențele din economia globală cauzate de tarifele vamale masive impuse de președintele american Donald Trump amenință să prelungească pentru al treilea an recesiunea din cea mai mare economie a Europei.

Germania se confruntă deja cu efectele economice ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, inclusiv nevoie de a-și găsi noi resurse energetice, dar și cu o concurență tot mai acerbă cu China.

Pe acest fundal, trebuie să facă investiții mai mari în apărare, în urma semnalelor date de administrația Trump despre micșorarea angajamentului american în Europa.

Acordul de guvernare al coaliției conservatorilor cu social democrații prevede măsuri pentru relansarea economiei, reducerea impozitului pe profit, scăderea prețurilor la energie, dar și angajamente ferme de sprijin pentru Ucraina și creșterea cheltuielilor militare.

Cancelarul german în funcție, Olaf Scholz (centru), se închină la o ceremonie militară (Grosser Zapfenstreich) pe 5 mai, luându-și rămas bun la final de mandat, find aplaudat de ministrul Apărării, Boris Pistorius (stânga) și inspectorul general al armatei, Carsten Breuer.

Cine este Merz: politician versat, dar fără experiență guvernamentală

Deși Merz este un politician cu experiență, care și-a început cariera ca europarlamentar în anii 1980, el nu a deținut niciodată o funcție executivă în guvern.

După ce a pierdut o luptă pentru putere cu rivala sa din partid, Angela Merkel, în 2002, Merz a petrecut peste un deceniu în sectorul privat, înainte de a reveni în marea politică.

Jurist de formație, originar din vestul Germaniei, este pasionat de aviație și a fost președinte al filialei germane a gigantului financiar BlackRock. Catolic, Merz este considerat de mulți opusul lui Merkel, atât ca stil, cât și ca viziune politică.

Dacă Merkel era o pragmatică echilibrată, care a adus conservatorii mai spre centru, Merz este un adept al măsurilor liberale în economie și a readus blocul politic CDU/CSU spre dreapta.

Cei care îl laudă, subliniază faptul că Merz, prin acordul de coaliție, a reușit deja să obțină un pachet bugetar imens pentru investiții în infrastructură și apărare, chiar înainte de a prelua oficial funcția.

Cei care îl critică, arată spre decizia controversată a lui Merz de a coopera cu partidul Alternativa pentru Germania (AfD) la adoptarea unei moțiuni anti-migrație cu, încălcând un tabu din politica germană privind cooperarea cu extrema dreaptă.

Tocmai această decizie ar fi dus la creșterea sprijinului electoral atât pentru AfD, cât și pentru partidul de extremă stânga Die Linke, care acum dețin suficientă putere pentru a bloca, în parlament, inițiative ca relaxarea regulilor fiscale în următorul parlament.

Co-președinta AfD, Alice Weidel, făcând o declarație de presă pe 5 mai, înainte ca partidul său să depună o plângere în justiție împotriva deciziei recente a serviciului de informații german de a-l clasifica drept organizație extremistă.

Politica internă și politica față de Ucraina

Pentru expertul Carsten Brzeski, director pentru probleme macroeconomice la compania ING, „Merz rămâne o enigmă”.

Având în vedere creșterea de popularitate a AfD, care a fost dată de unele sondaje chiar drept cea mai populară forță politică, principala provocare a noului guvern este să restabilească încrederea în centrul politic al Germaniei, crede analistul.

„Dacă acest guvern eșuează, AfD va câștiga și mai mult sprijin la următoarele alegeri și ar putea deveni parte din următorul guvern”, a spus Brzeski pentru Reuters.

Componența cabinetului propus de Merz reflectă o preferință pentru competență profesională, nu pentru experiență politică.

Doar un singur ministru din guvernul anterior își va păstra postul: ministrul Apărării, Boris Pistorius.

Dar este o excepție notabilă. Social-democratul Pistorius este un susținător ferm al Ucrainei, iar împreună cu noul ministru de externe, Johann Wadephul, care sprijină și el Kievul, sunt așteptați să determine politica noului guvern german în privința războiului.

Berlinul, la fel ca și alte puteri europene, privește cu îngrijorare cum Trump încearcă să-l împingă pe președintele Volodimir Zelenski către un acord rapid pentru încheierea războiului cu liderul rus, Vladimir Putin.

Germania a prevăzut deja miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei în anii următori, iar Merz a declarat că este deschis ideii de a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Taurus, un pas pe care fostul cancelar Olaf Scholz nu a vrut să-l facă.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te